Annons

Fler yrkesutbildningar till besöksnäringen

zoom I besöksnäringen har 30 utbildningar runtom i landet godkänts. Foto: Colourbox
I besöksnäringen har 30 utbildningar runtom i landet godkänts. Foto: Colourbox
NYHETER. Myndigheten för yrkeshögskolan har beviljat fler platser än någonsin i år. I besöksnäringen har 30 utbildningar runtom i landet godkänts, totalt 2172 platser inom hotell, restaurang och turism. 
Annons

Bland de beviljade YH-utbildningarna finns exempelvis Eventkoordinator på Yrkeshögskolan i Landskrona, Kitchen manager på Akademi Båstad, Sommelier på Yrgo i Göteborg, Vildmark- och äventyrsguide på Campus Åre samt Affärsutvecklare i besöksnäringen på YrkesAkademin. Den senare finns på tre platser i landet: Gotland, Åre och Örnsköldsvik.

Bra för en växande näring

Myndigheten för yrkeshögskolan har totalt tagit emot 1208 ansökningar från utbildningsanordnare som vill starta en YH-utbildning, men det är oklart hur många ansökningar som har inkommit från turismsektorn. Klart är i alla fall att det är betydligt fler utbildningar inom turism som har beviljats i år.

Totalt rör det sig om 2172 platser inom hotell, restaurang och turism.

– Det är positivt att vår sektor får fler utbildningsplatser, säger Peter Thomelius, utbildnings- och HR-chef på Visita. Vi är en näring som växer och därför är det viktigt att näringens kompetensbehov tillgodoses, och Yrkeshögskolan är en del av det.

– Men jag skulle gärna se lite fler ledarutbildningar inom hotell och restaurang, exempelvis köksmästare, storkök och hovmästare. Där är bristen störst.

Storsatsning

YH-utbildningarna skräddarsys efter arbetslivets behov och nio av tio får jobb efter examen, enligt Myndigheten för yrkeshögskolan. Beslutet är en del i den storsatsning på YH som regeringen aviserade i höstas. Expansionen är den största sedan yrkeshögskolans införande 2009 och innebär att antalet årsplatser totalt ökar med cirka 45 procent till 2022.

Under de senaste åren är det fem utbildningsområden som varit betydligt större än övriga. Det fortsätter att vara så även om andelen för Data/IT minskar. Teknik och tillverkning och Hälso- och sjukvård ökar sina andelar. Hotell, restaurang och turism, Pedagogik och undervisning och Säkerhetstjänster ser den största proportionella ökningen.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...