Annons

Framtidens mat och stjärnkockar på Smaka på Stockholm

zoom Årets Smaka på Stockholm bjuder land annat på framtidens mat. Foto: Smaka på Stockholm
Årets Smaka på Stockholm bjuder land annat på framtidens mat. Foto: Smaka på Stockholm
NYHETER. Fler internationella kockar, mer vegetariskt och ökat fokus på framtidens mat. Det är några av nyheterna på årets Smaka på Stockholm.
Annons

Smaka på Stockholm är Sveriges största årligen återkommande matevenemang och arrangeras nu för 27:e året. I år deltar cirka 40 restauranger och food trucks. Under festivalen, som pågår den 5–10 juni, blir det också extra stort fokus på food tech och framtidens mat.

Insekter och löv

I ”Food tech village” presenteras framtidens matlösningar av en rad olika entreprenörer och start up-företag. Här visas allt från insektsodlingar och engångsartiklar av löv till miniväxthus med självrengörande akvarium.

– Besökarna kommer att få chans att smaka på framtidens mat, säger Anders Sewerin som driver festivalen tillsammans med Johan Turesson och Johan Jörgensen.

– De senaste åren har vi haft mycket fokus på hälsa och hållbarhet och food tech är det som kommer att utveckla matsystemet framåt.

Hållbarhetsforum

Söndag den 10 juni gästas festivalen av Gunhild Stordalen och flera internationella kockar som kommer till Stockholm för att delta i hållbarhetsforumet Eat Forum den 11–12 juni. Kockarna ska både göra upp i kockdueller på scenen och delta i diskussioner om världens matförsörjning.

– Vi tycker att det är en viktig ingrediens i festivalen. Vår mission är ”mat för en bättre värld”, vilket kan låta högtravande men alla som jobbar mat har ett ansvar att visa att det går att göra maten mer hållbar. Under festivalen serveras exempelvis 38 olika hamburgare varav 17 inte innehåller kött, vilket är väldigt kul.

Tillfälliga topprestauranger

En annan nyhet för i år är att de kända kockarna Mathias Dahlgren och Sayan Isaksson kommer att driva egna, tillfälliga restauranger på plats under festivalen. En av festivalens stora publikdragare de senaste åren har varit Sébastien Boudet och hans bagarvänner, som i år flyttar in i det stora tältet. I år får de besök av mathantverkare från hela Sverige och bagare från Florida och Kalifornien. Dessutom kommer kockar som Niklas Ekstedt, Saori Ichiara och Jacob Holmström göra tillfälliga gästspel vid pizzaugnen.

I fjol lockades över 350 000 besökare till Kungsträdgården i Stockholm och i år hoppas arrangörerna på ungefär lika många.

– Vi kan inte ta in fler i Kungsträdgården så det finns inget självändamål att dra fler. Vi ser gärna att det är soligt, runt 20 grader är perfekt men inte över 25 grader.