Kungsbackasonen Mats Sjölander har lång erfarenhet av restaurangbranschen. Under flera år var han kökschef på Westra Piren som då hade en Michelinstjärna. Närmast kommer han från Leif Mannerström-arvet Kometen och har sedan 2012 drivit Blomstermåla Restaurang i Särö. I vår tar han över anrika Sjömagasinet i Göteborg och får ytterligare ett utlopp för sin passion för fisk och skaldjur.
– Det är en fantastisk restaurang med ett väldigt starkt varumärke förknippat med hög kvalitet. De har fokus på fisk och skaldjur som jag personligen alltid har brunnit för, säger Mats Sjölander.
Samma tema
Fisk- och skaldjurstemat kommer alltså inte att försvinna när Mats Sjölander tar över, snarare tvärtom. Han planerar att bygga på menyn med fler klassiska fiskrätter, och nämner Leif Mannerström som en inspirationskälla.
– Min tanke är att Sjömagasinet framgent ska vara fisk- och skaldjursälskarens första restaurangval. Vi ska servera rustik och vällagad mat som exempelvis helstekt rödspätta med champinjoner, det går knappt inte få tag på på någon annan restaurang längre, säger Mats Sjölander.
Han berättar att Sjömagasinet har en skatt att ösa inspiration till menyn ur, och paradrätter som hummersoppan kommer fortsätta serveras.
Locka en ny målgrupp
Sjölander kommer dock lägga mindre vikt vid exklusiva viner och istället satsa på viner i en prisklass som passar fler. Tanken är att attrahera ett gästsegment som tidigare inte varit stamkunder på Sjömagasinet.
– Jag ska försöka sänka trösklarna lite. Lite mer fokus på klassisk mat och prisvärda viner, och mindre fokus på experimentella drag, säger Mats Sjölander och fortsätter:
– Vi har jobbat så på Blomstermåla med stor framgång. De allra flesta gäster vill känna sig hemma i maten och föredrar traditionella rätter.
Förutom att temat på restaurangen ska vara detsamma även efter Mats Sjölanders intåg blir även befintlig personal kvar. Han har heller inga planer på större förändringar av interiör och design. Sjölander kommer börja på Sjömagasinet första april 2020.