Annons

Allt fler stjärnor tilldelas svenska campingar

zoom Leksand Strand är nu en femstjärnig campinganläggning. Foto: Pressbild
Leksand Strand är nu en femstjärnig campinganläggning. Foto: Pressbild
NYHETER. Standarden på Sveriges campingplatser fortsätter att förbättras. När SCR släpper 2021 års resultat finns en ny femstjärnig och tre nya fyrstjärniga anläggningar med på listan. ”Svenska campingplatser håller generellt en bra nivå i jämförelse med andra länder”, säger Bertil Persson, klassificeringsansvarig på SCR.
Annons

Bland de av alla 202 kvalitetsgranskade campingplatser i Sverige som fått ytterligare stjärnor, finns bland annat den nu femstjärniga campingplatsen i Leksand Strand i Dalarna, samt de tre nya fyrstjärniga i Gekåsbyn Ullared i Halland, Jogersö Camping i Södermanland samt Bingsmarkens Camping i Skåne.

Vad ligger bakom trenden att campingarna får allt fler stjärnor?

– Det har under många år successivt skett en utveckling och standardhöjning av campingplatsernas utbud och service genom investeringar i fastigheterna och den service som erbjuds. Intresset för att bo på camping har också ökat genom åren vilket har gjort det möjligt för branschen att växa och utvecklas. Med en allt högre standard på campingplatserna så är det naturligt att antalet med fler stjärnor ökar, säger Bertil Persson, klassificeringsansvarig på Svensk Camping, SCR.

Han ser klassificeringssystemet som ett viktigt verktyg för utveckling av verksamheten tillsammans med ökade behov och efterfrågan från gästerna.

– Att vara klassificerad är dessutom en kvalitetsgaranti för gästen då det är en opartisk bedömning av anläggningen och det ger även möjlighet att jämföra olika campingplatser.

Klassificering av campingplatser har funnits länge i Sverige, ända sedan mitten av 50-talet. Sedan 1996 så är det SCR Svensk Camping som själva äger och driver systemet. Den externa parten Svensk Klassificering genomför klassificeringen, som är frivillig och genomförs löpande vart tredje år, förutom på de femstjärniga campingplatserna som får besök varje år.

Campingåret 2020 var ett spretigt år med stora variationer mellan olika anläggningar. De utländska gästernas frånvaro gav ett tapp på runt 23 procent, enligt SCR. I jämförelse med resten av besöksnäringen har campingbranschen ändå klarat sig relativt väl genom krisen och ser fram emot en återhämtning när vaccineringarna slår igenom.

– Svenska campingplatser håller generellt sett en bra nivå i jämförelse med andra länder, säger Bertil Persson.

Vad betyder klassificeringen av campingplatser i ett internationellt perspektiv?

– Genom klassificeringen får gästerna möjlighet att välja en campingplats som passar deras specifika önskemål och då ökar också möjligheten att de blir nöjda med sina val. Klassificering av campingplatser finns över hela världen och de internationella gästerna är vana vid liknande system från sina hemländer och andra länder som de besökt vilket gör att de kan känna sig trygga när de väljer en campingplats som är klassificerad.