Annons

Anrika slottet Häringe sålt – så här vill nya ägarna satsa

NYHETER. Häringe Slott som varit hem åt bland annat finanskändisen Torsten Kreuger byter ägare. I vår tar far och dotter Mijac över verksamheten och tanken är att locka både weekendgäster och konferensbesökare – målet är att mer än dubblera beläggningen.
Annons

Häringe Slott i Västerhaninge har under åren haft flera kända ägare, bland dem kan nämnas Gustav II Adolf, Torsten Kreuger och Axel Wenner-Gren. De senaste nitton åren har Jenny Ljungberg ägt slottet och nu har verksamheten sålts till fastighetsbolaget Savana ab.

– Jag är byggmästare och äger en del äldre fastigheter. När jag såg att slottet var till salu så åkte jag dit och insåg direkt vilken fantastisk historisk egendom det är. Den första april tar vi över slottet och vi vill fortsätta driva det som Jenny gjort. Min bakgrund gör att jag kan ta hand om underhållet och min dotter Sofie ska sköta den dagliga ruljangsen, säger Vesko Mijac, ägare av Savana ab.

Bollar idéer med proffs

Vesko Mijac driver sedan tidigare flera företag i Haninge Kommun och han har erfarenhet av att renovera historiska byggnader. När han i vår övertar Häringe Slott kommer en viss upprustning att ske och parallellt med det ska han jobba med verksamhetens inriktning.

– Till en början vill jag prata med personalen och med Sofie. Jag ska också anlita ett hotellproffs som vi kan bolla idéer med. Jag vill inte göra några drastiska förändringar för omsättningen är bra. De sista åren har den legat på 35 miljoner kronor per år. Det som däremot ska förändras är att vi måste upp i beläggning, både inom hotell- och konferensdelen. I dag ligger den på 30 procent och jag vill upp till runt 70 procent inom två år.

För att öka bokningstrycket vill han satsa på marknadsföring mot stockholmspubliken. Slottet ligger trettio minuter från Stockholm och särskilt stadens konferensgäster är en eftertraktad målgrupp.

– Jag tror att vi kan locka konferensgäster i veckorna med rätt erbjudanden och pris. I dag står den målgruppen för 40 procent av alla slottets gäster, så det finns en grund att stå på. Vi har också en jättemöjlighet att få hit familjer på helgerna för brunch. Det grundar jag på att kockarna i restaurangen är så skickliga och att slottets afternoon tea går som tåget.

Poolfester och julmarknad

Under Wenner-Grens tid vistades många berömda gäster på slottet, som Greta Garbo, Josephine Baker och Zarah Leander. I dag besöks det av allt från badgäster till hundägare: sommartid bussas hundratals besökare in från Stockholm till poolfester och slottets julmarknad drar flera tusen personer. På slottet finns också speciella hundrum med plädar och snacks och en hundmeny har tagits fram.

– Det finns mycket bra på slottet som vi kan spinna vidare på. Jag vill även komplettera utbudet med en spa-avdelning. I dag har slottet ett samarbete med en extern leverantör som ger massage och det finns en bastu vid havet och en pool. Men inget inomhus-spa.

Slottet kostade 58 miljoner kronor. Hur törs du investera så mycket?

– Jag har stor erfarenhet av fastighetsaffärer och jag har gått igenom alla siffror och ser en potential i slottet. Dessutom är Sofie oerhört duktig, så orolig är jag inte. Men det kommer ta många år innan affären betalar sig.