Annons

Anrika vandrarhemmet STF af Chapman bogseras bort

zoom Bahar Deogun, är platschef på ett av världens mest välkända vandrarhem, STF af Chapman på Skeppsholmen i Stockholm.
Bahar Deogun, är platschef på ett av världens mest välkända vandrarhem, STF af Chapman på Skeppsholmen i Stockholm.
NYHETER. I morgon lämnar ett av Stockholms välkända landmärken sin kajplats. Det är dags för fullriggaren HMS af Chapman att genomgå en renovering, för att det populära vandrarhemmet ska kunna fortsätta ta emot gäster igen till våren.
Annons

Det är Stockholms stad som imorgon torsdag planerar att bogsera den ikoniska fullriggaren till Beckholmen, för att med hjälp av en del välbehövlig renovering se till att bevara den välkända delen av stadsbilden.

Svenska Turistföreningen driver vandrarhem ombord på skeppet sedan 1949 och efter renoveringen kommer de att fortsätta hålla öppet för gäster.

– Jag skulle säga att det är Stockholms bästa läge. Lugnt, en fantastisk utsikt över slottet och ändå närheten till pulsen i city, säger Bahar Deogun, platschef på STF af Chapman och Skeppsholmens vandrarhem

Hur är kännedomen om vandrarhemmet bland de utländska turister som kommer hit?

– Mycket stor, jag skulle nog säga att hon är mer känd bland utländska turister än bland oss som bor här i Sverige. STF af Chapman hamnar alltid på topplistor när utländska medier ska lista unika vandrarhem i världen.

Renoveringen av skeppet kommer att ske i tre steg och omfattar utrustningen ovan däck, såsom master, bommar, vajrar och rep. Den första etappen som renoveras är riggen.

Hur lång tid kommer det att ta innan hon är tillbaka på sin kajplats på Skeppsholmen?

Enligt plan ska hon återvända i maj. Under tiden håller vi öppet som vanligt i det fina Hantverkshuset uppe på land, säger Bahar Deogun.

När riggen är färdigställd beräknas arbeten med däcket ske under 2022-2023 och sedan behöver slutligen fartygets skrov renoveras.