Annons

”Äntligen blev det vinst”

zoom Foto: Pressbild
Foto: Pressbild
NYHETER. Det blev tävlingsvana Thilda Mårtensson som tog hem första pris i nya tävlingen Gastronomi Sverige Commis Award.
Annons

Syftet med nya tävlingen Gastronomi Sverige Commis Award är att få fler kvinnor att stanna i branschen och att ställa upp i internationella tävlingssammanhang. Vinnare i premiärupplagan, som ägde rum på torsdagen, var Thilda Mårtensson, som utsågs till Årets Commis i Årets Kock 2019.

 På tre timmar tillagade sex kandidater en varmrätt på Mälargös samt vit sparris från Gotland.

Grattis Thilda, hur känns det?

– Tack det känns Jätteskönt! Äntligen blev det vinst, jag har tävlat mycket men kommit tvåa och trea, i San Pellegrino 2019 kom jag i högre mellanskiktet , så jag ville verkligen vinna och det gjorde jag, väldigt roligt.

Varför tror du att du vann?

– Jag hade organisation på sakerna när jag jobbade, och hade en ordning som jag följde och jobbade rent. Sedan levererade jag helt nylagad fisk direkt från stekpanna till tallrik med krispigt skinn. Juryn tyckte att fisken var jättebra. Det är dubbla poäng på smak och jag jobbade även med svinn och använde sparriskskalen i såsen, vilket gjorde att smakerna på huvudråvarorna kom fram ännu mer.

Vilket är det svåraste tävlingsmomentet?

– Att inte göra flera saker samtidigt så att juryn får en rörlig bild av det man gör.

Varför är det kul att tävla?

– Jag älskar att tävla för man utvecklas, och jag strävar hela tiden efter att bli bättre. Det är roligt att tävla mot de bästa för man tänjer på sina gränser, och man lär sig vad man kan bli bättre på till nästa gång.

Aspirerar du på att bli commis i Bocus d’or?

– Ja det är en dröm, sedan är det mycket jobb och jag vet inte vad jag ligger om två år när jag är behörig, vi får se.

Varför tror du att det är så få tjejer som tävlar?

– Svår fråga. Dels för att det är färre tjejer i branschen, dels för att vissa inte vågar, men sedan är det många som inte känner att de vill tävla, man kan vara grym och ha de bästa smakerna ändå.

Vad vill du jobba med?

– Jag vill jobba på restaurang och bli så bra som möjligt för att kunna fortsätta tävla som kandidat i Bocuse d’or, sedan Juniorlandslaget och Årets Kock, men jag måste ta en sak i taget.

Vad är mest spännande med ditt yrkesval och restaurangbranschen?

– Det finns alltid något att lära sig, man är aldrig fullärd. Det finns många tävlingar, och många yrken inom matlagning att välja mellan, många olika karriärvägar, det är bra.

Gastronomi Sverige Commis Award, nya kocktävlingen som riktar sig till unga kvinnliga kockar. Syftet med tävlingen är att få fler kvinnor att stanna i branschen och att ställa upp i internationella tävlingssammanhang. På andra plats kom Evelina Änggren från Halmstad och på tredje plats Emma Westerberg från Stockholm.