Annons

Är de Sveriges sportigaste kommuner?

zoom Proffs på friluftsliv. Satsningar på att aktivera barn är del bakom de vinnande kommunernas insats.
Proffs på friluftsliv. Satsningar på att aktivera barn är del bakom de vinnande kommunernas insats.
NYHETER. Naturguidning på olika språk. Vandringsleder för personer med funktionsnedsättning och för småbarnsföräldrar. Naturskolor på besök i skolan. De initiativen gjorde att Huddinge och Örebro kommun kammade hem titeln Sveriges friluftskommuner 2017. 
Annons

Varje år delas priset som Sveriges friluftskommun ut på Tankesmedja för friluftsliv. Det är en utmärkelse som Sveriges Kultur- och fritidschefers förening tillsammans med Naturvårdsverket och Svenskt friluftsliv delar ut till någon av Sveriges 290 kommuner.

 

Gott samarbete bakom vinst

I år kammade Huddinge och Örebro kommun hem full pott för sin förmåga att samarbeta med en rad olika samhällsaktörer i sin strävan att utveckla och öka kultur-, natur- och friluftsvärdena i kommunerna.

– I årets undersökning kan vi också se att många kommuner arbetar aktivt för att förbättra förutsättningarna för barn och unga att utöva friluftsliv. Det är också glädjande att det är ett gott samarbete med friluftsorganisationer och övriga civilsamhället, säger Ulf Silvander, generalsekreterare Svenskt Friluftsliv.

 

Huddinge tänker på grönområden

Huddinge fick titeln tack vare sitt arbete med att göra naturen tillgänglig för alla åldrar: Numera kan kommunen erbjuda åldersanpassad naturguidning, men också mer lättillgängliga vandringsleder för äldre, människor med funktionsnedsättning samt för småbarnsföräldrar som drar barnvagn. Huddinge kommun har dessutom tänkt till när det gäller grönområden: Det ska alltid finnas grönområden nära såväl bostäder som skolor.

 

Guidning i Örebro

Örebro kommun, som alltså hamnade på delad förstaplats tillsammans med Huddinge, kammade hem utmärkelsen eftersom de valt att satsa på naturguidning på fem olika språk. För att nå yngre barn med föräldrar besöker så kallade Natursnokar kommunens öppna förskolor. Också de äldre barnen upp till tolv år får information och inspiration genom besök från kommunens naturskola.