Annons

Årets Lily Bollinger: Frida Winters

zoom Frida Winters har tagit hem titeln som årets Lily Bollinger. Foto: Arvid Nordquist
Frida Winters har tagit hem titeln som årets Lily Bollinger. Foto: Arvid Nordquist
NYHETER. Förra helgen tog Frida Winters hem titeln som årets Lily Bollinger – och utsågs därmed till Sveriges bästa kvinnliga sommelier. Ett yrket som hon menar blir roligare ju mer man fördjupar sig. 
Annons

Ett gediget intresse och en nyfikenhet på ett outtömligt ämne i ständig förändring. Och därtill en ambition om att ge gästen bästa möjliga service. Det är Uppsalabon Frida Winters spontana svar på frågan på varför hon sökte sig till sommelieryrket. Och delvis även svaret på varför hon tog hem titeln som Sveriges bästa kvinnliga sommelier häromveckan.

– Jag hade pluggat på inför tävlingen och förberett mig på bästa möjliga vis. Sedan tror jag även att det lyste igenom att jag gillar det jag gör väldigt mycket. Att jobba med vin blir bara roligare och roligare ju mer man fördjupar sig, säger Frida Winters som vann årets Lily Bollinger Award 2021, tävlingen som pågick under två dagar i Stockholm förra helgen.

Fördjupning i vinkunskap ägnar sig Frida Winter sig åt dagligen. Förutom jobbet som sommelier på Frantzén, restaurangen som innehar tre stjärnor i Michelinguiden i centrala Stockholm, läser hon fjärde nivån (Wset level 4) på Restaurangakademien i Stockholm. Vinintresset föddes när hon började jobba i restaurangbranschen efter gymnasiet. Ett intresse som utvecklats genom vinresor till bland annat Bourgogne och Sydafrika – och då inte minst under månaderna då hon jobbade hos en av Sydafrikas ledande naturvinsproducenter; vinmakaren Johan Meyers.

– Johans kunskap och vilja att lära ut har inspirerat mig mycket.

Föga förvånande ligger sydafrikanska viner henne varmt om hjärtat, men favoriten om hon måste välja en framför andra stavas passandes nog just champagne. Ett vin som det också skålats i efter segern.

– Priset betyder mycket. Hela tävlingen var så proffsig rätt igenom – både när det gäller juryn och mina konkurrenter. Men framförallt känner jag mig glad för att jag satsade allt jag hade. Jag hade varit nöjd även om jag inte hade vunnit!

Utöver titeln ”Årets Lily Bollinger” belönades Frida Winter av en utbildningsresa till champagnehuset Bollinger – och en cykel. Självklart en blinkning till den legendariska champagnekännaren tillika ambassadören för det anrika huset, Lily Bollinger som ständigt bevakade vingården från två hjul.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...