Annons

Årets Stellavinnare är korade

zoom Viktiga förebilder för en mer jämställd bransch – här är Stellavinnarna 2022.
Viktiga förebilder för en mer jämställd bransch – här är Stellavinnarna 2022.
NYHETER. På måndagskvällen stod alla kvinnor inom svensk gastronomi i centrum när Stellagalan firade femårsjubileum. Under galan korades nio vinnare – dessutom fick Årets kock stående ovationer.
Annons

Stellagalan startade för fem år sedan, som ett sätt att lyfta fram kvinnor i Restaurangsverige och arbeta för en mer jämlik bransch. Under måndagskvällen firades jubileet med en extra påkostad gala på The Hub i Stockholm, samtidigt som nio vinnare korades i lika många kategorier.

Desirée Jaks– årets Stellakock 2022

Till Årets Stellakock utsågs Desirée Jaks, kökschef på restaurang Spesso i Stockholm, bland annat eftersom hon är en ”lysande förebild för unga kvinnor som vill framåt”.

– Det känns väldigt ärofyllt att få vara en del av det här gänget av duktiga branschkvinnor, säger Desirée Jaks. Jag är uppvuxen med min mormor och drivs av starka kvinnor. Stellagalan samlar många av mina stora förebilder och får oss att sträcka på ryggen.

Dubbel vinst för Umeå

Värt att notera är att Umeå kammade hem två priser: Årets Stellakonditor, som gick till Jessica Sandberg på Nya Konditoriet, och Årets Stellasommelier, som tilldelades Elin Staaff på Bodegan i Umeå.

– Det är superhäftigt att vi har två vinnare från Umeå, säger Elin Staaff. Det betyder jättemycket både för mig och Umeå. Sedan betyder det mycket att Stellagalan synliggör att det finns så många superduktiga kvinnor och kreativa delar av vår bransch.

För bara ett par månader sedan utsågs en annan Umeåbo, Anette Andersson, till Årets Lily när hon vann tävlingen Lily Bollinger Award 2022. Hon arbetar till vardags som sommelier på Harlequin by Hunger och Törst i Umeå.

– Jag tror att det handlar mycket om att Umeå är en kreativ stad och att vi har kul på jobbet, och då kommer man framåt, säger Elin Staaff.

Jessie Sommarström höll tal

För tredje året delade Stellagalan även ut Suzanne Wohlin-stipendiet, som ger en engagerad kvinna i restaurangbranschen möjlighet att förkovra sig. I år gick det till Sara Brandt som driver Prime Catering i Malmö. I samband med stipendieutdelningen delades även ett bonuspris från Suzanne Wohlin till Årets kock Jessie Sommarström, som möttes av stående ovationer och kvällens längsta applåder. Efter hyllningen passade hon på att hålla ett kort tal för att inspirera sina kollegor.

– Vi har stora utmaningar framför oss, men jag tror att vi alla kan förändra världen till det bättre om vi tänker på vad vi serverar. Vi har ett ansvar att visa vägen och göra det lite bättre för nästa generation.

Sedan Stellagalan startade har en hel del hänt för att öka jämställdheten i branschen, men Anette Rosvall, en av arrangörerna bakom Stellagalan, försäkrar att det finns mer att göra och att det därför lär bli fler galor.

– Vi har sagt att vi ska fortsätta tills branschen är helt jämställd, så vi kommer att fortsätta ett tag till.

Läs mer: ”Helst vill vi inte behövas” Stellagalan firar fem år

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...