Annons

Arken – nytt hotell mitt i naturen

zoom Foto: Stellan Herner
Foto: Stellan Herner
NYHETER. Med det nya hotellet Arken vill safariparken Eriksberg i Blekinge sudda ut gränserna mellan ute och inne. Och på samma gång slå ett slag för hållbarhet.
Annons

Samtidigt som Eriksberg Hotel & Nature Reserve öppnade sin safaripark för säsongen, var det också premiär för ett helt nytt hotell. Arken är en fristående träbyggnad i tre våningar som svävar på stolpar flera meter upp i luften. Alla hotellrum har utsikt över Eriksbergs savann och genom glasgolven på första våningen kan gästerna se de vilda djuren.

– På det nya hotellet kan våra gäster uppleva djur och natur utan att störa. Arken ligger mitt i gårdsmiljön där djuren strövar fritt och man befinner sig verkligen mitt i naturen, säger Per-Arne Olsson, vd på Eriksberg.

Stort fokus på hållbarhet

Hållbarhet är en central del i Eriksbergs verksamhet och det avspeglas tydligt i det nya hotellbygget. Alla material och lösningar är valda för att minimera miljöpåverkan. Här finns bland annat golv tillverkade av ek från reservatet och klädhängarna är horn från Eriksbergs kronhjortar. Byggnaden ger känslan av en båt.

– När man går ombord på Arken får man göra en resa. Vi på Eriksberg har jobbat med hållbarhet på olika sätt sedan 1942. Genom att visa våra gäster hur djur och natur fungerar kan vi få dem att förstå mer om hållbarhet och vilken påverkan vi människor har på naturen. Idag är det de tvåbenta som behöver hjälp.

Satsar på internationella gäster

Arken har 20 rum och tre specialdesignade sviter, vilket innebär att Eriksberg dubblar sin hotellkapacitet. Samtidigt påverkas Eriksberg, precis som andra delar av besöksnäringen, av lågkonjunkturen.

– Vi märker absolut av att det är ett tufft ekonomiskt läge och det är ju ingenting vi kan påverka. Samtidigt vet vi att det finns en enorm efterfrågan på unika naturupplevelser i Sverige. När det väl vänder är vi redo att möta den efterfrågan som finns, säger Per-Arne Olsson.

Satsningen på Arken är en del i en långsiktig plan, med målet att öka antalet hotellgäster per år från 12 000 till 30 000. En stor del av dem hoppas Per-Arne Olsson ska vara utländska besökare.

–  Vårt mål är att 60 procent av våra gäster ska vara internationella gäster och vi jobbar aktivt med att bearbeta reseagenter på olika marknader. Precis som Icehotel är det vi kan erbjuda här i lilla Blekinge något helt unikt.

Ny signaturled på gång

Fler internationella gäster innebär också längre vistelser och att efterfrågan på aktiviteter ökar. Redan idag erbjuder Eriksberg en mängd olika aktiviteter som till exempel örnsafari, skogsbad, kanotpaddling och gäddfiske. Snart kommer gästerna även att kunna gå på igelkottsafari och vandra på en ny signaturled.

– Den största trenden inom besöksnäringen är ju cykling och vandring. Vi jobbar nu med ett nytt projekt där vi binder ihop de vandringsleder som finns i området med exceptionella broar. Det kommer att bli en fantastisk skärgårdsupplevelse, säger Per-Arne Olsson.

LÄS ÄVEN vår intervju med Peter J Skogström, ny gastronomisk ledare på Eriksberg

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...