Annons

Avgörande för hotellen att sticka ut i mängden

zoom Foto: Nordic Choice/Stylt" />
"Bygger man hotell i en gammal fabrik så får man en identitet på köpet och det är värdefullt", säger Erik Nissen Johansen på Stylt.
Foto: Nordic Choice/Stylt
NYHETER. Att öppna hotell i industrilokaler eller historiska byggnader är en het trend. För Clarion Collection Hotel är det en strategi som verkställs när hotellet slår upp portarna i Kåbergs tapetfabrik: ”Konkurrensen är stenhård - det gäller att sticka ut”.
Annons

Fler hotell satsar på att ge gästen en större upplevelse, och att ligga i en historisk byggnad är en bra grund för detta. Erik Nissen Johansen, grundare av hotellkonceptbyrån Stylt Trampoli ser en tydlig trend i att hotellen tar över historiska byggnader.

– Att skapa hotellupplevelser med en tydlig profil som man kan kommunicera är en stor trend. Om man bygger i en gammal fabrik så får man en identitet på köpet och det är värdefullt, säger han.

De senaste åren har bland andra Nääs Fabriker öppnat i en tidigare textilindustri och Steam Hotel i Västerås i ett gammalt ångkraftverk.

 Nordic Choice Hotels kedja Clarion Collection Hotels satsning i Kåbergs tapetfabrik i Sickla, med planerad invigning 2020 är ytterligare ett exempel.

 – Våra hotell ligger i byggnader som har en historia för vi vet att gästerna uppskattar det. Kåbergs tapetfabrik ligger helt klart i linje med det, säger Richard Svartvik, driftsdirektör för Clarion Collection Hotel.

Byggnaden uppfördes 1906 och rymde då tapettillverkaren Kåbergs tapetfabrik. Med start hösten 2018 ska det över hundra år gamla huset byggas om till hotell med 156 rum.

– Rummen kommer självklart att ha tapeter som är inspirerade av gångna tider, det är viktigt att hotellet hänger ihop med historiken.

På det nedre planet ska en 2000 kvadratmeter stor lobby med restaurang, event- och konferenslokaler byggas.

– Det ska vara lätt för både gäster och de som arbetar i området att slinka in, vi ser framför oss att restaurangen är en typ av bistro.

Det är inte första gången som Nordic Choice satsar på ett fabrikshotell, i juni 2017 gick startskottet för Krokslätts Fabriker i Mölndal.

– Konkurrensen är stenhård och det gäller att sticka ut. Därför försöker vi hitta historiska byggnader, som exempel kan även nämnas Bilan i Karlstad som är ett gammalt fängelse.

Erik Nissen Johansen på Stylt bekräftar att det är särskilt viktigt att idag sticka ut i mängden.

– I dag letar gästerna hotellrum själva och då är det viktigt att utmärka sig. Som gäst vill man också berätta om hur häftig ens hotellvistelse varit och då sprids budskapet. Min favorit bland hotellen är The Ned i London som byggts i en gammal bank, på så sätt fick man en unik patina från dag ett.

Två ikoner slås samman för att revolutionera hotellbranschen

Två ikoner slås samman för att revolutionera hotellbranschen

När Amet & Partners och italienska världsaktören La Bottega slår sina påsar ihop bildas en ny jätteaktör. AMEGA LAB har som mål att omdefiniera upplevelsen av bekvämligheter