Annons

”Besöksnäringen är jätteviktig för staden”

zoom Syskonen Frida Lind-Oja och<br />
Dennis Lind på Camp Ripan. Foto: Johan Ylitalo
Syskonen Frida Lind-Oja och
Dennis Lind på Camp Ripan.
Foto: Johan Ylitalo
NYHETER. Hållbarhetscertifierade Camp Ripan tar Kirunas stundande stadsomvandling med jämnmod.
Annons

Lite i utkanten av Kirunas nuvarande centrum ligger Camp Ripan, som drivs av syskonen Frida Lind-Oja och Dennis Lind. När deras föräldrar tog över Ripan för 20 år sedan var det en kommunal sommaranläggning i stort renoveringsbehov.

I dag är det ett populärt året runt-hotell med modern camping, tjusiga hotellstugor, ett nyligen utbyggt spa och ett av landets mest klimatsmarta restaurangkök.

Har inte behövt flytta

Eftersom hotellet ligger utanför centrum har syskonen inte behövt planera någon flytt, men de är knappast opåverkade av stadsomvandlingen.

– Vi har alltid sagt att vi har stadskärnan på ena sidan och naturen på andra. Nu har vi snart inte någon stadskärna kvar och på andra sidan går nya E10, rakt genom en skog med skid- och skoterspår. E10:an går också nära vår norrskensteater, ett område som tidigare var opåverkat av ljus, säger Frida Lind-Oja.

I symbios med ”morsan”

Hon pratar om stadsomvandlingen med jämnmod. Kanske eftersom diskussionerna har pågått sedan 2004. Kanske är det vetskapen om att de lever i symbios med ”morsan”, som gruvbolaget LKAB kallas i folkmun.

– Kiruna är en gruvstad; ska vi bo här uppe måste vi ha LKAB. Men besöksnäringen är också jätteviktig för staden.

Resecentrum på önskelistan

Högst upp på Frida Lind-Ojas önskelista för stadens besöksnäring är ett resecentrum.

– I dag har vi flygplatsen på ena sidan om Kiruna, tågstationen på den andra och busstationen mitt i stan, vilket är väldigt bökigt. Det gör att många tar taxi, vilket inte alls är bra ur hållbarhetssynpunkt.

Kiruna Lappland driver sedan flera år projektet Sustainable Arctic Destination, med syfte att öka antalet hållbarhetscertifierade företag i Kiruna. Ett av de företag som redan har certifierats är Camp Ripan.

Måste ständigt bli bättre

– Eftersom vi är Svanenmärkta och certifierade av Nature’s Best hade vi redan gjort jobbet, säger Frida Lind-Oja.

– Det som är bra med den här typen av certifieringar är att de följs upp hela tiden, vilket gör att vi ständigt måste bli bättre. Det är också bra att alla mindre aktivitetsföretag får hjälp att ta tag i hållbarhetsarbetet. De är ofta ensamföretagare som har fullt upp med att ta hand om sina gäster.

Läs mer: Epokskifte i Kirunas stadsomvandling

Två ikoner slås samman för att revolutionera hotellbranschen

Två ikoner slås samman för att revolutionera hotellbranschen

När Amet & Partners och italienska världsaktören La Bottega slår sina påsar ihop bildas en ny jätteaktör. AMEGA LAB har som mål att omdefiniera upplevelsen av bekvämligheter