Annons

Bocuse d’Or-kandidaten vann på poäng i Kockarnas Kamp

zoom Foto: Pressbild
Foto: Pressbild
NYHETER. Han stod i final mot sin bästa kompis, kocken Emma Shields. Men det blev till slut vinnarskallen Sebastian Gibrand som lagade hem segern i Kockarnas Kamp. ”Hade hon vunnit hade det varit lika mycket vinst för mig”, säger han.
Annons

Årets säsong av tv-programmet Kockarnas Kamp är slut. Sebastian Gibrand kammade hem segern, men bara en rösts marginal skilde honom från silvermedaljören Emma Shields.

Grattis, jag antar att du vetat om detta ett tag men ändå – hur känns det?

– Det känns bra. Jag har vetat sedan i mitten av juni. Det har varit skitsvårt att hålla det hemligt, jag har haft det och en annan stor sak som jag gått och burit på. Och jag hade samma sak med Bocuse, där fick jag inte heller säga att jag var en kandidaterna till svenska uttagningen. Agendan har varit full men man har inte säga med vad när folk frågar.

Hur var det att stå i final med din bästa vän?

– Det var såklart kul, vi har bara tävlat sällskapsspel mot varandra innan, så kul att laga mat mot varandra nu. Med handen på hjärtat, hade hon vunnit så hade jag varit superglad, det hade varit en lika stor vinst för mig. Det blev lika i finalen och så vann jag på att jag hade fler poäng med mig in. Hon är fantastisk matlagare och det har hon verkligen visat.

Har ni aldrig funderat på att jobba ihop?

– Vi har haft lite planer men nu går vi båda in på nya vägar, jag med Robert Sjöberg, sous chef på Volt, och hon till Aloë.

Vi har fått följa dig i en rad tävlingar, bland annat anrika Bocuse d’Or här senast. Vad var det som gjorde att du ställde upp i en kommersiell tävling på tv – långt bort från fatservering i Lyon?

– För att visa upp vem jag är, så här i efterhand kanske det inte riktigt blev så. Det blev nog mer tävlingspersonen Sebastian än människan Sebastian som lyftes fram. Tv-tittarna kan lätt tolka det som att jag fuskade med en sås, jag gjorde en som skar sig och var tvungen att ta in en ny och då klippte de in bilder på Kajsa Axbom som säger ”Vad är det för fuffens?”. Då såg det ut som jag fuskade och att jag gjorde min sås för att hennes skulle kallna.

–De folk inte vet är att jag var klar 30 sekunder efter henne. Hennes sås var dessutom en kall majonnäs. Jag har fått lite hotmejl om det här. De skriver att de aldrig ska gå på min restaurang och sånt. De kallar mig en fuskare som de ska ta hand om de ser mig på stan. Helt sjukt vad de kan bry sig om en liten sås därhemma i tv-sofforna.

Det brukar sägas om matlagningstävlingar att de ofta rör sig långt bort från verkligt restaurangliv. Vad tycker du om tv-produktionens tävlingsupplägg?

– Vissa moment var mer likt restaurang och andra mer jippo men det ska ju skapas tv så det får man ställa upp på om man är med.

Vilket var ditt absolut starkaste ögonblick?

– Att stycka lamm. Det är så som jag är skolad från Helsingborg. Där vi tog vi hem hela djur och styckade dem, det verkar inte vara något man gör i Stockholm.

Vad kunde du ta med dig från den här erfarenheten till ditt ”riktiga” kockliv?

– Matmässigt ingenting, men jag lärde mig hur jag ska tänka mig i mediala sammanhang och hur en produktion går till. Det här blev ett annat drev, innan har det mer handlat om yrkesfrågor när man pratar med media.

Det ryktas om att du ska öppna restaurang. Berätta!

– Planen är att jag och Robert ska öppna verksamhet men det kommer jag att berätta mer om så fort det blir aktuellt. Just nu är största fokus på Bocuse d’Or Europa i Tallinn i maj.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...