Annons

Böda Sand: ”Följer man inte reglerna får man åka hem”

zoom De första veckorna in i krisen var osäkerheten stor bland Böda Sands gäster.
De första veckorna in i krisen var osäkerheten stor bland Böda Sands gäster.
NYHETER. Anna Barkevall är tacksam för de förtydligade restriktionerna för besöksnäringen. Men också nöjd och trygg med att hennes Böda Sands camping uppfyller dem alla med god marginal. I tre månader har Böda Sand jobbat efter en stenhård säkerhetsstrategi.
Annons

Hon blev så paff att hon var tvungen att stanna bilen när hon i förra veckan hörde på radion att regeringen släpper på reserestriktionerna i sommar. Det var oväntat.

– Jag tror att jag sov tolv timmar efter beskedet, vi har jobbat så hårt under så lång tid, men mot ett scenario där vi inte trodde att vi skulle få så många gäster alls. Och så tvärvände det.

Scenariot blev ett helt annat, där man istället behövde tänka på att inte ha för många gäster. Men det gjorde ingenting, för Anna Barkevall och hennes anställda var väl förberedda.

– Vi satte tidigt en strategi där vi la fasta på tre saker: Hur skapar vi förutsättningar för social distansering, teknisk och funktionellt, Hur informerar vi och kommunicerar vi till gäster och anställda, Att följa upp och utbilda. Målet har hela tiden varit att skapa så hög trygghet och säkerhet som möjligt.

De första veckorna in i krisen var osäkerheten stor bland gästerna, många hade frågor om sommaren. Hon beslutade att de skulle vara så transparenta de bara kunde, kommunicera allt de visste, och alla åtgärder de vidtog på anläggningen. Filmer och meddelanden har frekvent kommunicerats i Böda Strands sociala kanaler.

Städ- och hygienrutiner ändrades i grunden där allt från bemanning till metoder och produkter har gjorts om.

Böda Sand Camping tar en dag under högsäsongsveckorna in totalt 7 000 gäster under en dag. För att minska trängsel har man i sommar satt ett maxtak om 5 500 gäster, vilket innebär 80 procent av beläggningen.

– Gällande olika åtgärder så satte vi tidigt en ganska hög nivå eftersom vi var inställda på att detta inte skulle vara över till sommaren. Istället för att vänta på svar som inte kom så utgick vi från och planerade för det värsta och hoppades på det bästa, säger Anna Barkevall.

Hur kändes det när du fick höra att restriktionerna skulle hävas?

– Vi har jobbat stenhårt i tre månader för att förbereda oss. När det släppte blev jag helt chockad. Jag var tvungen att stanna bilen, jag trodde verkligen inte att det skulle ske.

– Men det förändrade egentligen ingenting för oss, vi insåg att vi inte kunde släppa garden och andas ut, långsiktigt måste vi visa att vi är en lojal aktör som tar ansvar och som man kan räkna med som företag.

Idag presenterade ju också regeringen ett förtydligande av vilka regler som gäller för besöksnäringen. För campingar, bland annat markera avstånd för köer och be gäster köa utomhus i den mån det går och utöka städrutiner och desinficera utrustning som gästerna hyr eller lånar. Vad tyckte du om det?

– Det var bra med tydlighet, för oss var det också en trygghet att känna att vi uppfyllde allt. Jag tycker också att materialet från Visita var bra, att man får en dekal att sätta upp, då kan man inte sänka garden.

Ni har arbetat i tre månader med att hantera gardera er för omständigheterna, vad har ni gjort för att förhindra smittspridning, och skapa trygghet?

– Vi har gjort allt! Förändrade städrutiner, helt nya förutsättningar för social distansering med plexiglas och ökade avstånd, gjort planer för hur vi ska agera om någon blir sjuka, avsatta karensstugor, gett tillgång till handsprit, anpassat eller ställt in barnaktiviteter, utvecklat digital underhållning, tagit bort hälften av borden i våra restauranger, infört appbeställning, för att nämna några saker.

Ni ska också ha en utbildning för era anställda, berätta.

– Det är en utbildning under fyra dagar med fokus på säkerhet och hur vi agerar för att minska smittspridning. Men också sjukvård och konflikthantering med verktyg för hur man ska hantera gäster som inte följer reglerna.

 Vad händer om man inte följer reglerna?

– Vi har satt upp ett antal regler för vår anläggning som skickas ut till gästerna innan de kommer, följer man sedan inte dem har man förbrukat sin rätt att vara på anläggningen.

Hur känns det nu inför sommaren?

Jag känner mig ändå förväntansfull, jag är lite rädd men trygg i att vi som anläggning har gjort allt vi kan för att leverera en trygg semesterupplevelse.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...