Annons

Börje Salming hedras med isskulptur

zoom Konstnären Tjåsa Gusfors skapade isstatyn på Icehotel. Foto: Asaf Kliger /Icehotel
Konstnären Tjåsa Gusfors skapade isstatyn på Icehotel. Foto: Asaf Kliger /Icehotel
NYHETER. Hockeylegenden är en ikon i Kanada, men även i sin hemby Jukkasjärvi. Nu har Börje Salming hedrats med en staty på Icehotel.
Annons

– Jag hörde talas om att Kirunaborna ville ha en staty av Börje och jag tänkte att det förmodligen skulle ta lång tid innan den kom på plats. Vi kunde göra en staty snabbt i is, det är ju det vi gör bäst, skapar konst av is och snö, säger Marie Herrey, vd Icehotel.

Det tog konstnären Tjåsa Gusfors fem arbetsdagar att skapa isstatyn, som föreställer Börje när han spelar hockey.

Börje Salming bestämde utformningen

Planeringen av statyn började redan innan Börje Salming gick bort och han var själv med och tyckte till om utformningen av den.

– Börje valde själv hur han ville bli avporträtterad, det var viktigt för honom att han hade Torontos tröja med nummer 21. Det känns fint att han var glad för statyn och att han var så delaktig, säger Marie Herrey.

Under ceremonin framfördes en specialskriven jojk till Börje och Kiruna Kommun avtäckte även Börje Salmings gata. Hockeylegendens familj deltog, tillsammans med ett stort antal Kirunabor.

– Stämningen var högtidlig, det var mycket kärlek i rummet.

Hedersplats i Icebar

Även om statyn av en av Sveriges allra främsta hockeygiganter är gjord i is, kommer besökare kunna se den året om. Statyn har fått en hedersplats i Icebar, där den kan besökas av Icehotels gäster.

– Vårt Icehotel 365 är kallt året runt, så det går fint att besöka statyn när som helst på året. Det finns också möjlighet för den som vill att ge ett bidrag till Börje Salmings ALS-stiftelse, säger Marie Herrey.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...