Annons

Botten nådd spår Pandox vd

zoom Foto: Pandox
Foto: Pandox
NYHETER. Pandox vd Anders Nissen räknar med att hotellnäringen har nått botten.
– Det kommer att öka, kanske redan under det här kvartalet eller i början på nästa, säger han.
Annons

Fallande intäkter i coronaepidemins spår slår hårt mot Pandox. Vd Anders Nissen beskriver hur året började bra med stabila intäkter. I mars inträffade en ”historisk efterfrågekollaps” som ledde till av vinst förvandlades till förlust för bolaget.

”Som en konsekvens av kraftiga fall i ekonomisk aktivitet på samtliga nyckelmarknader redovisar Pandox både lägre intäkter och driftnetto i det första kvartalet jämfört med föregående år. Intäkts- och resultatnedgången mildrades något genom minimihyror och fasta hyror samt bidrag från tidigare genomförda förvärv”, skriver Anders Nissen.

Det är först nu under andra kvartalet som krisen får fullt genomslag.

”Mot bakgrund av fortsatt omfattande restriktioner på samtliga Pandox nyckelmarknader förväntas den negativa resultateffekten att bli väsentligt större i det andra kvartalet.”

Ser du några tecken på förbättring än?

– Inte för närvarande.  Vi tror vi är i botten och det är starkt länkat till aktivitetsnivån i samhället. Där ser vi att det successivt börja lätta. I Wolfsburg i Tyskland öppnade Volkswagen efter att ha varit stängt. Där har vi ett stort nybyggt hotell och det ska bli intressant att följa.

När vänder det?

– Det kommer att öka, kanske redan under det här kvartalet eller i början på nästa.

I Kina börjar leisure rulla igång och sedan kommer affärssegmentet. Där har beläggningen ökat från 10 till 35-40 procent. Jag är ganska säker på att det kommer att ske här också för så har det sett ut tidigare. När det varit en nedgång och aktivitetsnivån sedan stiger ser vi en ökning i hotellindustrin.

Sverige har haft mildare restriktioner än många andra länder. Ser du någon skillnad på hur svenska hotell påverkats?

– Beläggningen är inte högre i Sverige men det är fler hotell öppna. Jag upplever inte att vi har påverkats annorlunda förutom om man jämför med de länder som stängt ner helt.

Vilka hotell kommer att ligga först när det vänder?

– Medelklasshotellen dit du kan ta dig genom att resa regionalt. Premiumhotell som är beroende av flyg blir förlorarna kortsiktigt. Du har redan en viss aktivitet i marknaden och det är det som håller igång beläggningen som ligger på 15-25 procent. Men för att det ska öka måste det ske något mer och då kommer fritidssegementet att komma igång först.

Huvuddelen av beläggningen på hotellen normalt är inhemskt resande. Nu kommer det att bli ännu viktigare.

Gynnas hemmaturismen i sommar?

– I Sverige kommer det att vara svenskar i huvudsak som turistar. Men det kommer inte att räcka till för att nå till fjolårets nivåer. Arrangemang, sport och musikevent kommer inte att finnas i samma utsträckning och det kommer att lyfta bort en del av efterfrågan.

Hur lång tid kommer coronaepidemin att påverka hotellmarknaden?

– Jag tror vi behöver ett vaccin för att komma tillbaka till de tidigare nivåerna. Det traditionella affärsresandet och regionala resandet kommer tillbaka. När det gäller större arrangemang, sport och musikevenemang kommer att krävas ett vaccin.

Hur har ni kapat kostnader?

– Vi skapar likviditet och har reducerat kostnaderna i vår operativa verksamhet. Vi har samtliga hotell öppna där vi får vara öppna men med miniservice. Vi har korttidspermitterat folk och sett över våra investeringar.

– Våra kostnader ligger idag på 170-180 miljoner per månad och det är på den nivån vi har våra intäkter. Det är ett starkt budskap till marknaden. Dessutom har vi en likviditetstetsreserv på 4,3 miljarder ­– vi kan överleva i flera år. Vi räknar med att våra vi får in våra minimihyror som ligger på 500 miljoner per kvartal.

Har ni erbjudit några hyresrabatter än?

– Vi har inte erbjudit några hyresrabatter överhuvudtaget. Vi ger tillfälligt nya betalningsvillkor men erbjuder inga nya avtal. Vi har redan tagit en rabatt på 70-80 procent på grund av omsättningsbaserade hyror.

Ni har redan tagit över två hotell i Köpenhamn som fått problem. Kan det bli fler?

– Vi kan inte utesluta det. Det är inget vi strävar efter men vi kan inte vara bank till operatörerna.

Vilka bestående effekter ser du på hotellnäringen när epidemin är över?

– Folk ägnar mer uppmärksamhet åt hygien. Hållbarhet blir viktigt och att vara en god medborgare. De blir en förstärkning av rådande trender. Men jag sätter frågetecken kring kryssningar och charter. Där blir det nog ett mindre intresse.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...