Annons

Brist på medarbetare – nu i ännu fler yrken

zoom Bristen på utbildade medarbetare inom besöksnäringen har spridit sig till fler yrkeskategorier än kockar.
Bristen på utbildade medarbetare inom besöksnäringen har spridit sig till fler yrkeskategorier än kockar.
NYHETER. Arbetsförmedlingen har presenterat sitt bristindex för första halvåret 2017. Nu är det inte längre enbart kockar det råder brist på inom besöksnäringen.
Annons

Enligt Arbetsförmedlingens bristindex för första halvåret 2017 har bristen på utbildade medarbetare inom besöksnäringen spridit sig till fler yrkeskategorier än kockar. Indexet bygger på uppgifter som samlats in från landets arbetsförmedlare, som är en bild av läget.

Vad är det som är nytt?

– Vi ser att det börjar bli rätt tufft att rekrytera all form av arbetskraft inom restaurang, säger Björn Arnek, avdelningschef för branschekonomi på Visita.  

Kockar har ju länge toppat i den negativa statistiken. Hur ser läget ut där vad gäller tillgång och efterfrågan?

– Arbetsförmedlingens bristindex har skalan ett till fem, där ett står för stenhård konkurrens om jobbet, medan fem innebär ingen konkurrens om jobbet. Kock ligger på 4,97. Det är det högsta värdet av alla 200 listade yrken.

Vilka fler yrkeskategorier inom besöksnäringen är det brist på idag?

– Hovmästare och servitör har legat högt tre år och närmar sig nu ”påtaglig brist” med 3,99 i värde och det råder ”viss brist” på bartender.

Är något ytterligare yrke i farozonen?

– Ja, köksbiträden går från ”visst överskott” till att för första gången närma sig ”viss brist”.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...