Annons

Brrr – Så påverkas campingen av aprilvädret

zoom Bra beläggning på landets campingplatser trots sval start på året. Foto: Anna Hult
Bra beläggning på landets campingplatser trots sval start på året. Foto: Anna Hult
NYHETER. Trots att campingsäsongen 2019 inleddes med kyla och regn ser flera av landets anläggningar en beläggning som värmer: ”Gästerna är slaviska när det gäller sina campingbokningar", säger en camping-vd.
Annons

Efter en varm april följde en maj som istället bjöd på ett riktigt aprilväder, med kyla och byar av regn och snö. För landets campinganläggningar innebar det opålitliga vädret prövningar, men några av dem såg sin beläggning skjuta i höjden.

– Vi har haft många företag här och inte minst militärer. Flygvapnet hade en stor övning här under två och en halv vecka så vi hade både engelsmän och amerikaner som gäster, då hyrdes alla stugor vi har, säger Per-Anders Buhr, vd på Gällivare Camping.

Hur ser beläggningen ut jämfört med samma period förra året?

– Den har legat väldig högt, trots vädret, på över 90 procent. Det är betydligt bättre än ifjol, för en normal maj ligger det på runt 70 procent. Men militärbesöket var ju å andra sidan en engångsgrej.

Trots en sval vår har Per-Anders Buhr höga förhoppningar om sommarsäsongen.

– Beläggningen är såklart väderberoende, men blir sommaren lika fin som ifjol så blir det bra, då hade vi oerhört många gäster.

Även på Ursand Resort & Camping i Vänersborg ser man positivt på vårsäsongen.

– Det kalla vädret har egentligen inte påverkat oss så mycket. Gästerna i dag är ganska slaviska när det gäller sina semestrar och campingbokningar, så det har inte varit någon direkt brist på gäster hos oss, säger platschef Daniel Aronsson.

Hur har beläggningen sett ut under april och maj?

– Under storhelgerna, som påsken och Kristi himmelsfärd, så har det varit helt fullbokat. I övrigt så är det typisk vårbeläggning, där vi ligger på ungefär 30 procent, det är ingen större skillnad mot förra året. Men nu ser vi fram emot en riktigt bra sommarsäsong.

Med ett rekordstarkt 2018 ser man på SCR Svensk Camping även tillbaka på en stark början av campingåret 2019.

– Den kalla våren har säkert haft viss tillfällig påverkan, men starten på året var å andra sidan den starkaste vi sett på många år, säger marknads- och försäljningschef Martin Juhos.

Till sist, vad tror du om den kommande sommarsäsongen?

 – Den ser riktigt bra ut. Allt fler väljer campingsemester och vi ser en ökning på två miljoner gästnätter de senaste åren. Det är en långsiktig trend.