Annons

Chez Jolies lillasyster öppnar på ”bästa läget”

zoom Foto: Niklas Nyman Mikael Einarsson
Foto: Niklas Nyman Mikael Einarsson
NYHETER. Stureplansgruppens franskinspirerande bistro Chez Jolie i Stockholm öppnade för ett år sedan. I veckan får hon sällskap av vinbaren La petite soeur.
Annons

Bara några meter ovanför Chez Jolie, i kröken där Ingmar Bergmans gata korsas av Nybrogatan, har tre tidigare butikslokaler slagits ihop och blivit en stor. Det är den nya vinbaren La petite soeur som från den 9 november ska husera på vad Mikael Einarsson beskriver som ”stans bästa läge”.

– Vi får ett eget litet näste här. Med Teaterbaren, Riche, Teatergrillen och Frippes utgör vi en gastronomisk cirkus där gästerna kan studsa mellan de olika karusellerna, det tror jag blir jättebra, säger han. Och med ”vi” menar han La petite soeur och Chez Jolie.

Viner från hela världen

På La petite soeur ska man kunna studsa in när som helst – inledningsvis onsdag till lördag – på ett glas vin före eller efter middagen eller för att också äta något enklare runt den stora bardisken. Ostar, charkuterier, assietter med smårätter och enklare varmrätter står på menyn. Tanken är att tröskeln ska vara låg att kunna slinka in och på så sätt vara ett komplement till Chez Jolie.

– Vi vill inte vara pretentiösa, det ska vara ett tillhåll som passar alla, man ska kunna komma som man är, ta ett enklare glas vin, eller om man vill, nörda ner sig i vinlistan med hjälp av vår sommelier Alex.

Kommer de som har varit på Chez Jolie att känna igen sig?

– Ja, det skulle jag säga. Dels i inredningen, och dels i vissa rätter. Det blir inte lika nischat mot franskt som Chez Jolie, vinlistan blir till exempel bredare med viner från hela världen. Vi tar ut svängarna lite mer även med maten, där rätterna kommer att variera för att skapa en dynamik och för att hålla kreativiteten levande.

Skön frizon i dyster värld

Inredningen beskriver Mikael Einarsson som ”elegant och påkostad”, likt Chez Jolie, men med en enklare stil och utan linnedukar. Stämningen ska kännas lättsam och välkomnande, och de stora fönstren ut mot gatan erbjuder såväl bra span från insidan, och ska förhoppningsvis skapa en lust att gå in när man passerar förbi utanför.

Stureplansgruppen hade tillgång till de tre butikslokalerna som nu utgör La petite soeur redan för ett år sedan när Chez Jolie öppnade, men för kroggruppen stod en annan öppning på tur, den av restaurang Freyja på Söder, som invigdes i mars.

Personalen som ska ansvara på La petite soeur kommer från Chez Jolie och är väl bekanta med stilen och konceptet. Alex Zarkowska blir sommelier och baransvarig och Victor Kinnunen chefar i köket.

Hur har tankarna gått att öppna nytt i ett så ekonomiskt tufft läge som råder nu?

– Våra krogar är ofta planerade sedan många år tillbaka, så det skulle nog kostat mer att inte öppna. Men blir det en lite tuffare marknad så tror jag att vinbaren blir perfekt för att kunna njuta av ett glas vin utan att behöva spendera några jättesummor, och hitta en skön frizon med allt dystert som händer i omvärlden.

Några dystra tider märks än så länge inte av på storasyster Chez Jolie. Mikael Einarsson är nöjd med krogens första år.

– Det har varit sjukt roligt och det har gått så bra som vi hade hoppats. Vi har fått ett väldigt bra bemötande och har byggt upp en trogen kundbas i vårt närområde med många stammisar. Sedan får vi se vad som händer, jag tror att det kommer att hålla i sig året ut, men hur tiderna påverkar oss framåt, det är svårt att säga.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...