Annons

Dalarna lyfter hållbarhetsfrågan med hjälp av teknik

zoom BIld: Visit Dalarna
BIld: Visit Dalarna
NYHETER. Nu lanseras en app som ska göra det både roligare och enklare för besöksnäringen att arbeta med hållbarhet. Initiativet kommer från Visit Dalarna.

Annons

Att belysa hållbarhetsfrågor inom besöksnäringen och att få fler att titta på sin egen verksamhet utifrån ett hållbarhetsperspektiv – det är syftet med appen The Way2Go som nu lanseras av Visit Dalarna. Initiativtagaren Lotta Magnusson, chef för strategisk utveckling på Visit Dalarna, fick idén efter att ha läst Visitas hållbarhetsbok ”Spela roll”.

– Den är bra och matnyttig på alla sätt och vis, men innehåller en massa QR-koder och länkar. Jag ville skapa ett verktyg som gör det enklare att ta till sig innehållet, säger Lotta Magnusson.

För att göra bokens innehåll mer lättillgängligt tog hon hjälp av ett spelföretag som kunde paketera bokens innehåll i en app på ett lustfyllt och pedagogiskt sätt.

– Appen är utformad som ett spel som man kan fortsätta med när det passar, säger Lotta Magnusson. Min bild är att många företagare tycker att det är svårt att veta var de ska börja, men med den här appen är det enkelt ett komma i gång med hållbarhetsarbetet och prata om ansvarsfullt företagande – och det är det som är det viktiga. Hållbarhet är en överlevnadsfråga för besöksnäringen.

Appen ger både en bild av nuläget och konkreta tips på hur hållbarhetsarbetet kan utvecklas. Den riktar sig främst till företagare men kan även användas av anställda. Den kan till exempel användas som utgångspunkt för diskussioner tillsammans med personalen.

Caroline Strindmar, hållbarhetsstrateg på Visita, är positiv till samarbetet med Visit Dalarna och hoppas att appen ska användas av många.

– Den här appen är vad många efterfrågar – konkreta tips och verktyg. Visit Dalarna har lyckats att samla allt detta på ett tillgängligt och underhållande sätt. Det är också väldigt glädjande att ett underlag som Visita har tagit fram har inspirerat initiativet och att vi har fått vara med och utveckla innehållet ytterligare, säger hon till Besöksliv.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...