Annons

De blev årets konferenskockar

NYHETER. Med torsk, havskräftor och hållbart tänkande tog Ruth Weldegiorgis och Hannes Sinkkonen hem segern i årets upplaga av den svenska Cooper Skilletfinalen.
Annons

Förra veckan gick årets upplaga av den svenska Cooper Skilletfinalen av stapeln och det är två stolta vinnare som Besöksliv pratar med. Ruth Weldegiorgis, Sigtunahöjden, tog hem segern i seniorklassen och Hannes Sinkkonen, Två Skyttlar, i juniorklassen.

– Det känns fantastiskt, jag hade inte förväntat mig det här. Det var så mänga duktiga motståndare och vi var så många i år, tio personer, säger Ruth Weldegiorgis.

– Det var väldigt nervöst innan, det var bara jag som var med i juniorklassen men det är ingen garanti för att ta sig vidare så jag är väldigt glad, säger Hannes Sinkkonen.

Världens ledande kocktävling

Tävlingen, som funnits sedan 2006, är världens ledande kocktävling för konferensanläggningar och de som vinner i den svenska finalen går vidare till den europeiska finalen i Danmark. Vinnarna där går sedan vidare till globala finalen som hålls i USA under våren 2024.

– Det är bara att gå in och ge järnet och inte glömma att det är kärlek det handlar om, säger Ruth Weldegiorgis som på frågan om vad som utmärker en bra konferenskock är just att ha kärleken till maten.

Kärleken till maten

– Det spelar egentligen ingen roll var du arbetar som kock, inom konferens, fine dining, lunchrestaurang eller kvarterskrog – det är kärlek det handlar om i grund och botten. Du ger en bit av dig själv och gästen känner också av det och blir glad. Det är personligt, antingen har du det i dig eller inte, säger hon.

För Hannes Sinkkonen handlar det om samma sak.

– Mitt matintresse kom tidigt, på hemkunskapen i skolan. Och sen valde jag restauranglinjen. Jag är 22 år nu och jag känner att jag har valt helt rätt.

Fler tjejer i yrket

Det finns dock en del utmaningar i att arbeta som konferenskock, men det handlar inte bara om det uppenbara – att mat ska serveras till många gäster samtidigt.

– Vår stora utmaning har varit att hitta bra kockar måste jag säga, men nu är vi fulltaliga och vi har lyckats få det jämlikt i köket. Vi behöver fler tjejer i yrket. Det var bland annat därför jag ställde upp i tävlingen – för att uppmuntra och visa vägen. Jag tror det finns många tjejer som inte vågar ge sig in i branschen, säger Ruth Weldegiorgis.

– En bra konferenskock utmärker sig genom att kunna arbeta under hög press. Om 120 varmrätter ska ut samtidigt så gäller det att vara snabb, välplanerad och ha markerat allt i rätt ordning, säger Hannes Sinkkonen.

Hemliga lådan avgör

Att planera i förväg var dock inget som deltagarna kunde göra i den här tävlingen.

– Nej, det går inte att förbereda sig. Det är ”hemliga lådan” som avgör. I år fick vi visserligen veta vilket innehåll det var i skafferiet två veckor innan tävlingen, men man får ändå köra på första bästa idé när det väl är skarpt läge, säger Ruth Weldegiorgis.

I skafferiet fanns grönsaker, redskap och torrvaror, men från det att den hemliga lådan öppnas på tävlingen så har deltagarna 30 minuter på sig att skapa en komplett varmrätt.

– I hemliga lådan fanns massa gott, bland annat kokta gröna linser och torsk som jag valde. Det gäller att tänka hållbart så det blev en hollandaisesås med brynt smör i botten gjord med hela ägg så man slipper slösa på vitan. Till det gjorde jag en ljummen potatissallad med vitsparris och toppen på fänkålen som man ofta inte använder, jag smaksatte med schalottenlök, brynt smör, lite senap och farinsocker och smörstekte torsken, berättar Ruth Weldegiorgis.

– Sen hörde jag att det var 8 minuter kvar och då tittade jag i extralådan och där fanns havskräftor som jag stekte i timjan och garnerade med fänkålsdill och gurkkrasse, fortsätter hon.

– Det var bara att gå all in. Jag hade inte haft någon tanke på att det kunde vara torsk, eftersom jag håller på med fritidsfiske så hade jag funderat på insjöfisk som gädda och aborre, men det gick ju bra ändå, säger Hannes Sinkkonen som skapade en rätt med sockerstekt torskrygg, stekt havskräfta toppad med koriander, basilika och lime, och en ragu på enokisvamp och pak choi serverat med sås på äggula, soja och ramslök.

Lever för yrket

För Hannes Sinkkonen är det fler tävlingar som hägrar i framtiden.

– Det här var startskottet och väldigt roligt att vara med i en sådan här tävling, i framtiden kommer jag att söka mig till fler. Det ska bli kul att se hur det går nu i Danmark nu.

– Det här yrket är vad jag lever för, jag står alltid i köket även när jag inte jobbar. Jag hoppas verkligen att fler får upp ögonen för vilket fantastiskt jobb det här är. Jag vet ju själv hur svårt det var att ta sig in i branschen som kvinna och med en annan bakgrund, där är jag tacksam för min gamla kökschef Martin Holloway som trodde på mig i början av min karriär för många år sen, säger Ruth Weldegiorgis.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...