Annons

De gör forskning till hållbar verklighet

zoom Foto: Rosendals Trädgård
Foto: Rosendals Trädgård
NYHETER. Sedan ett och ett halvt år utforskar Rosendals Trädgård i Stockholm om det är möjligt att odla och laga mat som är hållbar på riktigt. Nu dukas experimentet upp för allmänheten.
Annons

2000m2 – så mycket åkermark har varje människa per år till matförsörjning om åkermarken delas lika mellan alla på jorden. I dag använder en genomsnittlig svensk ungefär dubbelt så mycket.

Respektera planetens gränser

2000m2 är också namnet på den experimentodling som Rosendals Trädgård på Djurgården driver sedan ett och ett halvt år och som tar sig an utmaningen att odla fram mat som respekterar planetens gränser och är hållbar på lång sikt. Med hjälp av forskare från Biodynamiska forskningsinstitutet, Eat Lancet-rapporten som kom i våras och forskning från SLU omsätter Rosendals trädgårdsmästare och kockar forskningen om hållbar utveckling i praktisk verklighet.

– Vi vill testa vilka odlingssystem som ger maximal positiv klimatpåverkan men också forma en ny matkultur som passar de här breddgraderna och som ger både njutning och näring, säger Niklas Karlsson, chefsträdgårdsmästare och tidigare kock.

Allmänheten får smaka

Nu får allmänheten möjlighet att lära sig mer om experimentet och smaka på resultatet. Fram till den 20 november serveras en ”2000m2”-meny i ett av växthusen för förbokade grupper. Den 12 november kan även enskilda gäster boka plats. Menyn består av fem rätter baserade på råvaror från experimentodlingen, vilda växter och viltfångat från hav och land. Till det serveras matchande alkoholfria drycker. En av råvarorna som har utmärkt sig i experimentet är gråärtan.

– Den har odlats länge i Sverige men konkurrerats ut av andra ärtor, säger Niklas Karlsson. Vi serverar den som en kräm på rostade grönkålschips och smaken påminner otroligt mycket om kycklingleverpastej. Det finns otroliga förädlingsmöjligheter med baljväxter, de är som en oupptäckt matkulturell skatt.

Crash course i resurshantering

Niklas Karlsson konstaterar att det finns mycket vi behöver se över i vår matkultur.
– Det här är som en crash course i resurshantering. Vi har bara börjat och det finns otroligt mycket kvar att lära.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...