Annons

De kämpar på i krisen – hoppas kunna genomföra matfest

zoom ”Smaka på Vemdalen” ska genomföras som planerat.  Foto: Hovde Sportbar & Kök, Sandra Lee/Privat
”Smaka på Vemdalen” ska genomföras som planerat. Foto: Hovde Sportbar & Kök, Sandra Lee/Privat
NYHETER: Smakupplevelser och take away utlovas när ”Smaka på Vemdalen” går av stapeln på söndag. ”Nu får vi se till att göra det vi kan och stötta de verksamheter som fortfarande har öppet”, säger Marcus Ståhl, vd för Destination Vemdalen.
Annons

På söndag är det premiär för ”Smaka på Vemdalen”, ett åtta dagar långt matevenemang som ska hylla lokala aktörer och bjuda på smakupplevelser. Med avstamp i rådande situation med coronaviruset har arrangören Destination Vemdalen tillsammans med de medverkande restaurangerna satsat på en take away-lösning.

– Som det ser ut nu kommer restaurangerna kunna ha öppet. Vi följer myndigheternas råd och restriktioner och är tacksamma för varje dag som aktörerna kan hålla öppet, säger Marcus Ståhl, vd för Destination Vemdalen och fortsätter:

– För att göra ”Smaka på Vemdalen” ännu tryggare har vi sett till att de som känner sig oroliga för att bli smittade eller inte vill sitta på restaurang kan få ta med sig maten och käka den hemma i fjällstugorna.

Åtta dagar av spännande smakupplevelser

 Tolv restauranger medverkar och har tagit fram en skräddarsydd tvårättersmeny som kommer finnas speciellt under de åtta dagar som evenemanget pågår. Vissa kringarrangemang har fått strykas på grund av risk för smittspridning, som ”Lift och snitt” där skidåkare skulle bjudas på snittar i backen.

– Det hade inneburit en hantering som vi inte riktigt känner oss trygga med nu. Men vi kommer fortfarande köra ölprovningar, ett pop up-bageri och Bräjks Matbar erbjuder en spännande avsmakningsmeny. Så nästan allting blir som planerat, med respekt för att det kan ske förändringar i samhällsläget, säger Marcus Ståhl.

Att ”Smaka på Vemdalen” ska genomföras på söndag känns viktigt för att stötta en redan hårt prövad besöksnäring, menar Marcus Ståhl.

”Personal på plats och råvaror i kylen”

– Vill vi har kvar restaurangerna även när allt det här är över måste vi som är friska se till att nyttja de resurser som finns så att aktörerna får ihop ekonomin. Restaurangerna har personal på plats men också råvaror i kylen som väntar på att bli uppätna, så nu får vi se till att göra det vi kan och stötta de verksamheter som fortfarande har öppet, säger Marcus Ståhl.

Han hoppas att så många som möjligt vågar komma till ”Smaka på Vemdalen”, och poängterar att det faktiskt varit en del gäster på restaurangerna den senaste veckan.

– Det är jättesvårt att veta hur många gäster vi kan förvänta oss, men vi har faktiskt inte upplevt den där totala nedsläckningen. Folk här i Vemdalen som är friska går fortfarande ut. Vi hoppas att det håller i sig, säger Marcus Ståhl.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...