Annons

De vinner Årets Slottshotell – igen

zoom När gästerna röstat på sina favoriter bland ett 40-tal slottshotell runt om i landet tog Södertuna Slott hem vinsten – för tredje året i rad.
När gästerna röstat på sina favoriter bland ett 40-tal slottshotell runt om i landet tog Södertuna Slott hem vinsten – för tredje året i rad.
NYHETER. När gästerna får välja vilket som är Årets Slottshotell tar Södertuna Slott hem vinsten – för tredje året i rad: ”Det här är en extra sporre till personalen och nu kan alla se att vi är på rätt väg”, säger Fredrik Åström, vd för Svenska Kulturpärlor.
Annons

Södertuna Slott i Sörmland är det första slottet att kamma hem tre segrar i rad i tävlingen Årets Slottshotell.

 

– Det känns hedrande att vi vinner tre år på raken. Det här är en extra sporre till personalen och nu kan alla se att vi är på rätt väg. Nu får vi tillbaka mycket av det arbete vi lägger ner, säger Fredrik Åström, vd för Svenska Kulturpärlor, där Södertuna Slott är en av flera anläggningar.

Gästerna i juryn

Bakom tävlingen står sajten HotelSpecials.se och det är gästerna som röstat på sina favoriter bland ett 40-tal slottshotell runt om i landet.

 

– För mig är det extra roligt att det är gästerna själva som fått bestämma. Vi får också höga poäng i våra egna gästundersökningar, både från konferensgäster och från dem som gift sig här. Det är många utlandssvenskar som gifter sig hos oss, jag tror det är en dröm att gifta sig i hemlandet och ha festen på ett pampigt slott.

 

Södertuna Slott fick nära dubbelt så många röster som andrapristagaren i tävlingen, Rånäs Slott. Och enligt Fredrik Åström beror det på deras fokus på kvalitet.

 

– De andra slotten kanske har en del att jobba med. Nej, skämt åsido, vi har hållit på i många år och allt löper på enligt en inslagen linje. Vi gör en långsiktig satsning på kvalitet och vi utbildar personal och ledning kontinuerligt.

Historisk renovering

Han berättar att de investerat i både interiören och exteriören.

 

– De senaste åren har vi renoverat slottet och trädgårdarna, allt för att det ska likna den 1700-talsbyggnad det en gång var. Vi har också öppnat upp köket och gjort logistikändringar med nya receptionsdiskar, så att det blir mer praktiskt för gästerna.

 

Vad betyder vinsten för beläggningen?

 

– Generellt har vi ökat både beläggningen och omsättningen de sista åren, med några procent varje år. Men jag vill inte gå in på siffror.

 

Hur firar ni vinsten?

 

– Vi har fikat med personalen och tackat våra gäster som röstat på oss, via sociala kanaler, säger Fredrik Åström.