Annons

”Jag har jobbat mig upp”

zoom Ida-Maja Tejle Pressbild
Ida-Maja Tejle Pressbild
PÅ NYTT JOBB. Ida-Maja Tejle är Clarion Hotel Stockholms nya hotelldirektör och har varit en nyckelspelare bakom hotellkedjans restaurangkoncept. Men när hon som 15-åring flyttade ensam från Norrland till Stockholm var det för att bli skådespelare.
Annons

Du har gjort en nästan spikrak karriär, kan du berätta?
– Jag skulle egentligen bli skådespelare, men på sommarlovet mellan första och andra ring fick jag jobb på restaurang. Efter studenten var jag skoltrött, och fortsatte på Gyldene Freden. Jag gick en sommelierutbildning och i samma veva fick jag erbjudande om att bli hovmästare. När jag var 23 blev jag restaurangchef på Fjäderholmarna, sedan hovmästare på Gondolen och blev sedan rekryterad tillbaka som restaurangchef på Gyldene Freden som 25-åring.

– Två år senare headhuntades jag och blev restaurangchef när Clarion Sign skulle öppna. Jag var med när Marcus Samuelsson drog igång Aquavit som sedan blev American Table på Clarion Sign. Efter att ha varit föräldraledig gick jag till Clarion Hotel Stockholm där vi byggde en ny restaurang och tillsammans skapade ett nytt koncept, Eatery Social By Marcus. Där har jag varit som Operations Manager i 4,5 år innan jag nu blev vd.

Vilka fördelar finns med att avancera på det sätt du har gjort?
– Den röda tråden i min karriär är att jag har jobbat mig upp. Jag har varit länge hos de arbetsgivare där jag jobbat och har haft chefer som sett min potential. Det har varit väldigt roligt och har gett mig mycket arbetsglädje och kunskap på vägen.

Finnas några nackdelar?
– Jag har ju ingen akademisk bakgrund och ingen utbildning på pappret. Men, har man rätt inställning kan man lära sig det mesta.

Du är en omtyckt ledare. Vad är ditt framgångsrecept?
– Jag älskar mitt jobb. Jag har lätt att motivera både mig själv och andra och kan ta fram det bästa inom varje medarbetare.

Vad utmärker ett bra ledarskap?
– Tydliga ramar, stor frihet och att man ser varje medarbetare. Det är också viktigt att låta alla komma till tals och att ha ett prestigelöst arbetsklimat, men framför allt gäller det att göra ledarskapet till sitt eget.

Hur har ledarskapet utvecklats inom besöksbranschen?
– Idag har det blivit vanligare med tydliga mål och visioner. Det här har förändrats under de senaste tio, tjugo åren, idag är man mer konkret och vill mäta framgången.

Det sägs att du är en av nyckelorsakerna till Clarion Hotel Signs framgång. Vilken roll spelade du där?
– Jag var med i öppningsteamet som restaurangchef där och tog sedan rollen som food and beverage manager. Vi skapade en ny mötesplats inom restaurang och hotellmiljö. En ny scen etablerades, Innan dess hängde man inte så mycket på hotell i Stockholm.

Vilket yrke hade du haft om du inte jobbade inom hotellbranschen?
– Skådespelare. Jag började faktiskt skådespelarlinjen på Södra Latin och tänkte söka till Scenskolan – men Gyldene Freden kom emellan. Många av mina klasskamrater är framstående skådespelare idag.

Vad är det du gillar med just livet på hotell?
– Att det är människor jag jobbar med. Att jobba på hotell är som att jobba i ett eget litet samhälle. Den ena dagen är inte den andra lik och arbetsuppgifterna varierar dagligen.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...