Annons

”Det här känns extra speciellt”

zoom Rasta har 28 anläggningar runtom i Sverige, bland annat i Värnamo.  Foto: Lasse Boström
Rasta har 28 anläggningar runtom i Sverige, bland annat i Värnamo. Foto: Lasse Boström
NYHETER. Rasta storsatsar på Höga kusten. En planerad etablering vid Högakustenbrons södra brofäste blir bolagets största och nordligaste anläggning hittills.
Annons

Rasta har idag 28 enheter runtom i Sverige – nu är fler på gång. I nuläget planeras en satsning på Höga kusten där allt ska byggas från grunden. I Tönnebro, som ligger efter E4:an mellan Gävle och Söderhamn, finns i dag Rastas nordligaste anläggning, men i och med en ökande efterfrågan satsar bolaget vidare norröver.

– Vi har velat göra det här länge men inte hittat rätt läge. Vi har mest tittat på befintliga anläggningar men nu känns det här helt rätt, säger Mikael Tervaniemi som ansvarar över Rastas etableringar.

Eftersom anläggningen kommer byggas från grunden är det mycket förarbete och projektering som krävs. Just nu är projektet i ett planeringsläge men förhoppningsvis kommer markarbetet dra i gång under 2022. Anläggningen förväntas stå färdig i slutet på 2023.

– I och med att vi bygger tänker vi på att verkligen möta framtidens bilister. Vi kommer bygga flera laddstolpar men såklart också ha station med de traditionella drivmedlen.

Utöver laddstolpar och bränsle kommer Rasta ha sitt vanliga utbud med restauranger, husmanskost, café och hotellrum. Vilka partners det blir är inte ännu bestämt, men Rasta samarbetar sen tidigare med bland annat hamburgerrestaurangen Brödernas och fiket Espresso House.

Efterfrågade och välkomna

På bland annat lastbilsträffar berättar Tervaniemi att de fått höra en önskan om att Rasta ska finnas högre upp i landet. Men det är inte bara det och läget som lett till att det blev på Höga Kusten Rasta etablerar sig i Norrland.

­– Vi blir alltid välkomnade när vi öppnar nya anläggningar men det här känns extra speciellt. Vi har fått en bra respons och blir så omhändertagna, alla har ställt upp från början. Härnösand kommun är extremt måna om befintliga aktörer och vår etablering kommer bli till allas fördel. Vi blir ett komplement, ett tillskott och vill inte skapa konkurrens.

Framöver hoppas de också att kunna öppna fler Rasta i Norrland, bland annat i Luleå, men enligt Tervaniemi tar de en sak i taget.

– Det gäller att hitta tomtmark och ett läge som har rätt flöde året runt. Vi stressar inte, utan växer i en lugn och trygg expansionskraft.

Trots att Rasta är glada över etableringen finns en stor utmaning de måsta ta hänsyn till.

– Personalförsörjningen är en av våra största frågor. Att hitta rätt kompetens och människor som vill jobba hos oss länge. Många av våra anställda jobbar i 20-30 år hos oss, men under pandemin har det kastats om. Vi vill fånga upp lokalförankrad personal som verkligen ska trivas.