Annons

”Det känns bra att det går till en aktör med gott ändamål”

zoom Filip Lundin grundare av Sopköket. FOTO: James Johansson
Filip Lundin grundare av Sopköket. FOTO: James Johansson
NYHETER. Årets Kock ger alla överblivna råvaror till Sopköket efter SM-finalen den 16 september.
– Vi är måna om att resterna tas tillvara på och vi försöker se olika aktörer som är duktiga på marknaden, säger Vanja Vilbern, pressansvarig på Årets Kock.
Annons

Medvetenheten och hållbarhetstänket växer och har blivit ett tydligt fokus i branschen. Inte minst märks detta när Årets Kock väljer att ge sina överblivna råvaror från SM-finalen den 16 september till Sopköket.

Sopköket driver en restaurang och catering i Stockholm. Maten de lagar består alltid av minst hälften räddad mat. De har också en vision om att hjälpa utsatta i samhället och arbetar tillsammans med flera organisationer för att ge mat till behövande.

– Vi är måna om att resterna tas tillvara på och vi försöker se olika aktörer som är duktiga på marknaden. I år kontaktade vi Sopköket, vi behöver någon lokalt som kan hämta upp råvarorna snabbt och det känns bra att det går till en aktör med bra ändamål, säger Vanja Vilbern, pressansvarig på Årets Kock.

Vilka råvaror som kommer finnas bland resterna är ännu hemligt. Vilbern förklarar att ett av tävlingsmomenten går ut på att de tävlande inte vet vilka ingredienser de har att tillgå, därför kan inte Årets Kock ännu avslöja vad Sopköket kommer få.

– Det är som julafton varje gång man tar emot sådant som egentligen skulle kastats, man vet aldrig vad man får. Men det finns nästan inga finare råvaror än de från Årets Kock, berättar Sopkökets grundare Filip Lundin.

Framtida samarbeten mellan dem är inte omöjligt. Årets Kock kommer att fortsätta arbeta med olika aktörer för att minska matsvinnet och inte slänga ätbar mat. Även Sopköket ser positivt på framtida arbeten.

– Jag är glad för alla samarbeten vi får. Vi vill alltid minska matsvinnet och tänka cirkulärt gällande allt, säger Lundin.