Annons

Doldisen bakom Grand Hôtels nya design

NYHETER. När två signatursviter på Grand Hôtel skulle totalrenoveras gick uppdraget till en svensk doldis med internationell stjärnglans. ”Jag ville skapa en miljö som kändes bekväm och modern”, säger inredningsdesignern Martin Brudnizki.
Annons

Sedan 18 år tillbaka driver Martin Brudnizki inrednings- och arkitektbyrån MBDS, som har gedigen erfarenhet av att skapa interiörer för hotell, restauranger, barer och privata medlemsklubbar. På listan över tidigare projekt finns bland annat Rosewood Hotels och Soho House. Det senaste uppdraget är dock i Sverige, där Martin Brudnizki är född och uppvuxen.

– Det är inte vilket projekt som helst utan Grand Hôtel, som jag har fina minnen av från min uppväxt i Stockholm. Det här är mitt första svenska projekt och det känns lite som att komma hem. Stämningen och miljön i sviterna liknar min mammas hem i Stockholm och är därför ett väldigt personligt projekt för mig.

Vad har du haft för tankar och visioner?

– Jag ville skapa en miljö som känns bekväm och modern. Sviterna har en hemtrevlig design med mysiga, mjuka och moderna möbler som går i en varm färgpalett. Vardagsrummen har en öppen planlösning och är inredda med bekväma soffor och fåtöljer, som i sin tur kompletteras med grafiskt mönstrade mattor. En perfekt tillflykt efter en hektisk dag.

Vilken var den största utmaningen?

– Sviterna har en lång historia kopplade till sig, som vi varit noga med att behålla – till exempel är en av sviterna ursprungligen den plats på hotellet där alla flaggor förvarades. I rummet finns en spiraltrappa som leder upp till taket där flaggorna hissades. Vi visste att vi behövde behålla den delen av den ursprungliga arkitekturen. Därför har vi gjort om tornet till en plats där man nu ska kunna sitta med en bok och njuta av den oslagbara utsikten.

Hur går processen till när du bestämmer dig för hur det ska se ut i hotellrummet?

–Vi är väldigt uppmärksamma på layout och planlösning i allt vi designar. Först säkerställer vi att rummet får ett så bra flöde som möjligt. Sedan skapar vi lager av vackra tyger, mönster och material för att skapa ett utrymme som har en känsla av tillhörighet.

Vad tycker du om inredningen och designen på svenska hotell, rent generellt?

– Jag har alltid sett upp till och uppskattat svensk design. Göteborgs Stadshus, designat av Gunnar Asplund, är en av mina favoritbyggnader och har inspirerat mig mycket. Det finns en finkänslighet över svensk design som ingen annan nation kan återskapa. Jag har alltid beundrat hur naturmaterial som trä och marmor används. I förenandet av mönster från ikoner som Josef Frank hjälper det till att skapa en mycket varm och välkomnande atmosfär.

Hoppas du på fler uppdrag i Sverige?

– Jag skulle inte säga nej till fler svenska projekt.

Beskriv ditt framtida drömprojekt.
– Jag har alltid drömt om att få designa ett vackert hem i den svenska skärgården.

Fakta/Martin Brudnizki

Bor: London.

Familj: Sambon Jonathan.

Äter: Helst enklare brittisk pubmat.

Dricker: Negroni.

Kör: Range Rover Sport

Läser: Allt av Denton Welch.

Köper: Antikviteter.

Favorithotell i världen: Le Sirenuse, Positano, Italien.