Annons

Efter 30 år – nu välkomnas lunchgäster till Operakällaren igen

zoom Operakällaren öppnar för lunch.  Foto: Samuel Unéus
Operakällaren öppnar för lunch. Foto: Samuel Unéus
NYHETER. Det var närmare 30 år sedan sist, men nu öppnar Operakällarens matsal även för lunch. Kökschef Viktor Westerlind om hur satsningen gagnar både gäster och personal.
Annons

Till att börja med handlar det om lördagar, med premiär den 12 mars. Men planen är att utöka ytterligare och från 22 april erbjuds lunch även på fredagar.

Viktor Westerlind, som axlade rollen som kökschef för sex månader sedan, berättar att det ska erbjudas samma upplevelse på dagen som på kvällen.

– Det är härligt med lunch på stjärnkrog och som gäst uppskattar man att kunna äta en längre måltid på dagen. Generellt är det också enklare för många att hitta en barnvakt dagtid, säger han och tillägger att han märkt ett ökat intresse för lunchen under pandemin.

– När krogarna stängde klockan åtta var det fler som istället gick ut för en sen lunch.

Grand menu för 1900 kronor

Det som erbjuds är, förutom à la carte, två förbestämda menyer. Störst är Grand Menu som består av sex-sju rätter och kostar 1900 kronor. Menyerna är, liksom rätterna som serveras kvällstid, inom ramen för det klassiskt franska formatet men med säsongsbetonade nordiska råvaror och smaker från hela världen.

Mer hållbara arbetstider

Viktor Westerlind säger att han haft siktet inställt på att servera luncher ända sedan han kom till Operakällaren. Nu när det börjar närma sig premiären är han nyfiken på vilka gästerna är och vad de kommer att beställa. Och han ser positiva effekter av att börja med luncher även utifrån ett annat perspektiv.

– En klassisk modell av fine dining är tisdagar till lördagar och enbart kvällar. Med luncher har du möjlighet att erbjuda personalen ett mer varierat schema. Det är en utveckling mot mer hållbara arbetstider. Det gillar jag, säger han.

LÄS MER: Viktor Westerlind tar över Operakällaren: ”Folk måste ha kul och trivas på jobbet.”