Annons

Efter tuffa förhandlingar – strejken avblåst

zoom Efter tuffa förhandlingar. Visitas vd Eva Östling är nöjd över att nå märket.
Efter tuffa förhandlingar. Visitas vd Eva Östling är nöjd över att nå märket.
NYHETER. Visita och HRF har tecknat ett avtal och den hotande strejken är avblåst. Avtalet ger 1 650 kronor på tre år.
Annons

Avtalet som Visita och HRF har tecknat följer det märke som satts av industrins parter: Det gäller i tre år och hålls inom 6,5 procent.

– Det här skapar stabilitet i svensk ekonomi, vilket är bra för såväl företagen som medarbetarna, säger Visitas vd Eva Östling.

Ingångslönerna ökar med 80 procent av de utgående lönerna, som ökar med 1 650 kronor på tre år. Närmare 100 000 medarbetare inom besöksnäringen berörs av avtalet.

– Det här avtalet är ytterligare ett steg mot en ökad lönespridning inom besöksnäringen. Avtalet håller tillbaka ökningen av ingångslönerna för att skapa ökat utrymme att belöna erfarenhet och kompetens, precis som Visita ville, säger Visitas förhandlingschef Antje Dedering.

– En sundare lönespridning är viktig för att kunna premiera och behålla kvalificerade medarbetare i vår näring, fortsätter hon.

Arbetsro i tre år

Två frågor som Visita och HRF har hittat gemensamma lösningar på är prövotid för visstidsanställningar och den så kallade hyvlingen.  

– Det har varit tuffa förhandlingar och en tung process att nå hit. Nu är vi glada att våra medlemmar får arbetsro och att vi landar på märket, säger Eva Östling.