Annons

Enköping satsar på att bli Årets Stadskärna

zoom Charlotta Stenberg, näringslivskoordinator på Enköpings kommun. Foto: Monique Zethraeus / Emma Larsson
Charlotta Stenberg, näringslivskoordinator på Enköpings kommun. Foto: Monique Zethraeus / Emma Larsson
NYHETER: Ett tryggare centrum med ett större utbud och en mer sammanhållen kärna. Det står på agendan när Enköpings kommun siktar på att bli Årets Stadskärna.
Annons

Enköpings kommuns satsning på på att bli Årets Stadskärna senast 2025 tror man kommer locka fler besökare och investerare till staden. Tillsammans med företagare och fastighetsägare jobbar kommunen på en plan för att utveckla och förnya stadens centrum. 

– Projektet berör stort som smått. Vi har satt ihop olika fokusgrupper som ser över stadskärnans utbud, trygghet, tillgänglighet och platsen som varumärke. Förnyelse kan handla om allt från att skapa enhetliga staket runt  uteserveringarna i centrum till att göra om vissa gator till gågator. Och att fundera över vad man kan göra åt stans fula elskåp, säger Charlotta Stenberg, näringslivskoordinator på Enköpings kommun.   

Med målet att utveckla staden projektleder Svenska Stadskärnor, en organisation som samverkar med landets kommuner och regioner, SKR, Svensk Handel, Fastighetsägarna Sverige, Visita samt över 200 enskilda kommuner och företag, nu Enköpings kommun under 18 månader.

På grund av pandemin bromsades projektet in under hösten och vintern, men nu är man åter igång enligt plan. För att jobba på ett tryggare centrum började man exempelvis i förra veckan med kvällsvandringar för att se hur staden upplevs i mörker.

När Enköpings uppfräschade stadskärna kommer stå klar kan Charlotta Stenberg inte specificera, men en gemensam planeringen ska alltså ligga klar senast 2025.         

– Det är många delar som tar sin tid. Exempelvis planerar vi ett nytt hotell på “Statt-tomten”, den tomma del där det tidigare Stadshotellet låg. Vi har också planer på att Paushuset, stadens galleria, ska byggas om. 

Vad skulle det innebära för Enköping att bli Årets Stadskärna?

– Vi hoppas det väcker uppmärksamhet, att folk blir nyfikna och att det både lockar besökare och etablerare. Att den här staden med sin öppna stadskärna har potential har inte minst visat sig i coronatid. Vi hade väldigt många nya besökare förra sommaren.

Många spelare har kommit tillbaka

Många spelare har kommit tillbaka

Efter pandemin har de spelande gästerna hittat tillbaka till Vegas och antalet nya spelare har ökat markant. I år har ungefär 30 000 nya spelare registrerat sig hittills och störst är ökningen bland 18–30-åringarna...