Annons

Erkänd mat-duo öppnar krog: ”Vill inte jaga stjärnor”

zoom Foto: Pressbild
Foto: Pressbild
NYHETER. Konditorn Dorotea Malmegård och hennes man har tillsammans haft hemmakrog. Nu flyttar de verksamheten till riktiga restauranglokaler med öppning i slutet av januari. ”Menyn har vi valt att hålla hemlig ett tag till”, säger hon.
Annons

Just nu är den nya restaurangen som Dorotea Malmegård ska öppna en bra bit bort. Hela 32 hus bort. Men då pratar vi pepparkakshus. När Besöksliv når konditorn står hon mitt i julstöket och stundande beställningar till företag och privatpersoner.

– Min man Viktor är arkitekten och man kan säga att jag är mer den som gör, skrattar hon.

Båda har digra cv:n från restaurangvärlden. Viktor Lejon var kock på Edsbacka krog i åtta år, köksmästare på Jonas, och har även jobbat på Michelinkrogen Daniel i New York.

De senaste sex åren har paret jobbat tillsammans med varandra. De har under en längre tid letat lokalt och var klara för en i 20 månader innan den gick i stöpet. Istället blev det lägligt nog en lokal som ligger i samma hus som deras bostad, på Nybrogatan – där de också drivit hemmakrog.

– Det är samma hus som jag är född och uppvuxen i så det är verkligen hemma för mig. Men det händer en hel del här nästa år med både Aloës öppning på Villa Dagmar och Frantzén. Dessutom kommer det säkert hända något nytt i Volts lokaler. Vi ser fram emot att det ska växa fram ett litet restaurangkvarter, säger Dorotea Malmegård.

I cirka 1,5 års tid har ombyggnationer av lokalen pågått. Här låg innan ett tryckeri. Själva öppningen blir i slutet av januari. Dorotea har räknat med att få till 45 sittplatser och ”vardagsrumskänsla” är ett nyckelord.

– Det ska vara precis som hemmakrogen som att vi flyttar över vårt vardagsrum ditt. Vi vill öppna ett ställe som vi själva vill hänga på. Men vi kommer inte att sikta på några stjärnor. Vi vill inte säga för mycket om menyn än. Just för att vi inte vill måla in oss i något hörn.

Vad kan du berätta?

– Vi kommer att köra mycket snacks och kanapéer, som man också ska kunna köpa hem. Det blir något slags mellanting mellan catering och utskick. Vi ska ha öppet middagstid, och på sikt även lunch och frukost. Vi vill växa organiskt och inte ta på oss för stora skor från början.

Hur kommer det vara att leva och jobba så nära inpå?

– Det är ju inte så nytt för oss även om det varit i mindre skala tidigare. Men jag tror det är en väldigt smart lösning för oss som har två små barn.

Är det här ert drömprojekt?

– Drömmen sitter inte i lokalen utan i förverkligandet av att öppna vår egna restaurang. Lokalen var ju ett gammalt tryckeri när vi flyttade in så det var en hel del som behövde ändras på innan det kunde bli en restaurang. Köket är utformat och omritat otroligt många gånger för att få fram maximal funktion men sen går det aldrig att planera in det naturliga flödet till 100 procent förrän man fysiskt står där. 

Varför var det viktigt för er att öppna eget?

– Hade vi inte blivit egenföretagare hade nog livet sett väldigt annorlunda ut idag. Det var tufft i början, att bli egenföretagare var väldigt ovant. Men nu har vi drivit Doma i snart sex år, fått två barn och nu ska vi äntligen uppfylla vår dröm om att öppna eget. Vi är väldigt stolta över resan vi gjort hittills men nu börjar den på riktigt.