Annons

”Ett klart trendbrott med så många tjejer”

zoom Marie Skogström, tillsammans Sebastian Pettersson och Anders Karlsson, som coachar Svenska Juniorkocklandslaget. FOTO: Per-Erik Berglund
Marie Skogström, tillsammans Sebastian Pettersson och Anders Karlsson, som coachar Svenska Juniorkocklandslaget. FOTO: Per-Erik Berglund
NYHETER. Marie Skogström, är nytillträdd coach för Kocklandslaget som ska tävla för Sverige och försvara guld i Culinary World Cup 2022 samt silver i Culinary Olympics 2024.
Annons

De senaste två decennierna har Sverige presterat bäst i världen inom gastronomi med idel pallplatser. Vad blir viktigast i din roll som coach?

– Att få varje lagmedlem att växa och utvecklas under sin tid i laget, både som person och med teamet. De ska tillbringa många timmar i träningsköket och då måste det vara roligt och vi måste bygga ett bra team.

Hur ska ni säkra vm-guldet? 

– Minimera våra misstag och bli ännu bättre.

Vad är utmärkande för årets uppställning?

– Att vi har skapat en bra mix av unga samt erfarna tävlingskockar för att skapa kreativitet och  behålla energin men också ge en trygg ”ryggrad” när det är tävlingsdags.

Hur ser tiden framåt inför mästerskapen ut?  

– Träning, teambuildning, råvaruscouting – i en härlig inspirerande kombo!

Hur ska ni jobba ihop er för att bli ett bra team? 

–  Vi ska lära känna varandra personligen men också som kockar/konditorer och hitta varje lagmedlems bästa ”superkraft”!

Berätta lite om dig själv, vad har du för bakgrund?

– Jag är uppvuxen i de djupa skogarna i Småland på en gård med köttdjur & spannmål runt knuten. Bestämde mig för att bli kock som 14 åring och gick restaurangskolan i Växjö med inriktning konditori. Ja resten är historia …

Hur känns det att vara den första kvinnliga coachen för Svenska Kocklandslaget någonsin?  

– Superkul och utmanande!

Vad utmärker ditt ledarskap? 

– Ödmjukhet, respekt och raka rör!

I år är fyra av 11 i juniorlandslaget tjejer, vad säger det om framtiden, får vi se fler kvinnliga kockar framöver? 

– Jag tycker det är underbart och att det kan lova gott inför framtiden, duktiga kvinnliga kockar finns det många av i vårt härliga Sverige, och som gör otroligt mycket för hela gastronomin och ju fler som vågar ställa upp i tävlingar desto fler hoppas jag hakar på.

Det var även ovanligt många kvinnor som sökte till landslaget i år, vad tror du det beror på?  

– Att fler tjejer vill, vågar och har blivit sugna på att tävla. Ett klart trendbrott.

Philips MediaSuite  – Nu med Netflix och Chromecast built-in

Philips MediaSuite – Nu med Netflix och Chromecast built-in

Enkel för gästerna att använda och kostnadseffektiv för hotellen. Philips MediaSuite är marknadens mest kompletta TV för hotell och professionella verksamheter