Annons

Fartfylld finalhelg för Gymnasie-SM

zoom I helgen avgörs Gymnasie-SM som också fyller 30 år Foto: Visita
I helgen avgörs Gymnasie-SM som också fyller 30 år Foto: Visita
NYHETER. Talanger från 15 olika gymnasieskolor får i helgen chansen att visa upp sina färdigheter inom kök, hotell och servering. Visitas Kersti Wittén berättar om tävlingen som fyller 30 år.
Annons

Gymnasie-SM är landets äldsta tävling för gymnasieelever och har arrangerats av Visita sedan 1994. Årets finalhelg blir därför extra festlig och fartfylld.

– Att vi firar 30 år kommer att genomsyra hela eventet – allt från invigningen till galamiddagen och prisutdelningen. Vi har också haft 1994 som tema i vissa moment i kvaltävlingarna, säger Kersti Wittén, projektledare på Visita.

Tävling som förändrats

Syftet med Gymnasie-SM är att lyfta fram yrkesskicklighet, höja statusen på yrkesutbildningen och att få fler unga att söka sig till yrken i besöksnäringen. Precis som vid starten har dagens Gymnasie-SM fokus på vad eleverna lär sig i skolan. Men det är också mycket som förändrats.

– Från början var det en tävling med stängda dörrar där eleverna handplockades från olika skolor. Idag har alla möjlighet att kvala och det är ett mycket mer publikt arrangemang. Och även om vi fortfarande tittar på vilka kunskaper eleverna har, vill vi också att de ska få lära sig nya saker, stärka deras självförtroende och ge dem möjlighet att träffa branschkollegor, säger Kersti Wittén.

Stort engagemang från branschen

En annan skillnad är att branschen idag är mycket mer involverad i tävlingen. Årets huvuddomare är Jonas Lagerström och i smakjuryn sitter flera andra av Sveriges bästa kockar. Många av Visitas medlemsföretag följer tävlingarna och i år finns även representanter från Umeå universitet, Grythyttan och Högskolan Kristianstad på plats under finalhelgen.

– Totalt är vi runt 50 branschpersoner som är med och peppar och stöttar eleverna till framgång. Det är jättefint att så många ser nyttan i att lyfta de här unga talangerna.

Många nya skolor bland de tävlande

Intresset för att vara med i Gymnasie-SM har ökat de senaste åren och i år skickades nästan 40 kvalbidrag in. Hälften av dem kom från gymnasieskolor som inte varit med tidigare.

– Vi har satsat mycket på att nå ut till fler skolor och det är fantastiskt kul att det har gett resultat. Det är också väldigt roligt att vi har fått in så många bra bidrag, det visar att utbildningarna håller hög kvalitet, säger Kersti Wittén.

Vad betyder Gymnasie-SM för branschen? 

– I tider med kompetensbrist blir yrkesutbildningarna ännu viktigare. Många nyckelpersoner försvann under pandemin och det finns ett stort behov av duktiga personer som kan lära upp nya. Tävlingen är ett sätt för oss att visa på attraktiviteten och alla de fantastiska utvecklingsmöjligheter som finns i branschen. Den ger ju också eleverna möjlighet att testa sina yrkeskunskaper och få känna sig redo i sin yrkesidentitet.

Vad har du för förväntningar på finalhelgen?

– Jag vill att alla elever ska åka därifrån och känna sig upprymda, stolta och glada – oavsett var de hamnar på pallen. Jag hoppas också att de får med sig en massa ny kunskap, nya förebilder och känslan av att de kan gå hur långt som helst.

Läs gärna om förra årets vinnare 

Vill du bli medlem i Visita?
Vi hjälper svenska företag inom besöksnäringen. Läs här om fördelarna med att vara medlem!
Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...