Annons

Här är vinnarna i Gymnasie-SM

zoom Årets vinnare - i mitten syns Henry Chuprunov, och Nicole Njie
Årets vinnare - i mitten syns Henry Chuprunov, och Nicole Njie
NYHETER. Gymnasie-SM avgjordes i helgen. Besöksliv pratade med Nicole Njie och Henry Chuprunov, två lyckliga vinnare i grenen servering.
Annons

Egenkomponerade maträtter, utmanande frågor och transcheringsmoment. Under två intensiva och spännande dagar avgjordes Gymnasie-SM i grenarna kök, servering och hotell på Internationella Hotell- och restaurangskolan, Campus Södermalm, Stockholm. Besöksliv har pratat med vinnarteamet Henry Chuprunov och Nicole Nije som kan titulera sig svenska mästare i servering.

– Det känns overkligt, säger båda samstämmigt.

– Vi hade hoppats på en pallplats. När tvåan och trean presenterades, trodde vi att det var kört. Det blev lite av en chock när de presenterade oss som vinnare, säger Nicole.

Båda kommer från Stockholm och går sista året på Internationella Hotell- och restaurangskolan i Stockholm.

Vad det något moment ni var extra nervösa för?

– För mig var det ostserveringen. Vi fick bara en kväll på oss att kunna alla ostar, som var Gammel knas, guldklimp, edamer och efterglöd. Men vi löste det snyggt, säger Henry.

För Nicole var det de enskilda momenten, speciellt trancheringen.

– Det var svårt att behålla nervositeten för mig själv och att inte visa det utåt. Det blev några missar, men det gick bra, säger hon och skrattar innan hon tillägger att hon och Henry har ett väldigt bra samarbete tack vare att de känner varandra så bra.

Vad betyder vinsten för er?

– Det är en lycka som jag kommer att leva på länge. Den här resan har gett mig mycket kunskap och jag har fått göra något utöver det vanliga, berättar Nicole.

– Jag tror att det kommer att öppna många dörrar, så vi får se vart det tar oss, konstaterar Henry.

Båda anser att det är en rolig bransch som de pluggar till, men tycker att det är för tidigt än att veta vad de ska göra framöver.

– Det är en svår fråga. Det är en rolig bransch, men jag vet inte ännu hur jag kommer att göra, säger Henry.

– Jag blir väldigt motiverad av det här. Men vi får se vad framtiden har att ge, säger Nicole.

Under resans gång har de fått väldigt mycket kunskap och de tycker att Gymnasie-SM har gett dem chansen att få göra något som de i vanliga fall inte skulle få göra. Det har stärkt deras självförtroende.

Hur har ni firat?

– Vi har inte hunnit fira så mycket än. Vi hängde med de andra tävlande på K-märkt efteråt och sedan var det hem och sova. Vi hoppas kunna fira lite till helgen, säger Nicole.

Bra väg in på arbetsmarknaden

Gymnasie-SM anordnas av Visita och Peter Thomelius, chef för kompetensförsörjning hos Visita, menar att tävlingen lyfter fram yrkesskickligheten, höjer statusen bland yrkesutbildningarna och framför allt attraherar fler ungdomar att söka sig till jobb inom besöksnäringen.

– De som går Hotell- och turism- eller Restaurang- och livsmedelsprogrammen är närmast garanterade jobb efter utbildningen. För branschen är de unga tävlande oerhört värdefulla då de synliggör yrkeskompetensen och de fina möjligheterna besöksnäringen erbjuder – en bra väg in på arbetsmarknaden, men också en karriärmöjlighet att bygga vidare på, berättar Peter Thomelius.

Vill du bli medlem i Visita?
Vi hjälper svenska företag inom besöksnäringen. Läs här om fördelarna med att vara medlem!