Annons

Fler kvinnor vill ta plats i kocklandslaget 

zoom Jens Ericsson och Marie Skogström. Foto: Per Erik Berglund/Kocklandslaget
Jens Ericsson och Marie Skogström. Foto: Per Erik Berglund/Kocklandslaget
NYHETER. Rekryteringen till kocklandslaget 2022 pågår just nu för fullt. Jens Ericsson, ny General Manager, tror på guld och konstaterar att antalet kvinnliga sökanden är högre än vanligt. "I år har vi en kvinnlig coach, Marie Skogström, vilket kan ha bidragit", konstaterar han.
Annons

Sedan ett par dagar är urvalsprocessen att rekrytera inför Culinary World Cup 2022 i full gång. Enligt Jens Ericsson kan vi förvänta oss ett starkt sammansvetsat lag där teamkänsla och spetskompetens står i fokus. I år har dessutom fler kvinnor än någonsin sökt.

Sista dag för att ansöka till Kocklandslaget var ju i söndags, hur många ansökningar har ni fått in?

– Vi har fått in 47 ansökningar, vilket är superkul med tanke på världsläget och osäkerheten som råder i branschen just nu.

Har du hunnit få en bild av vilka som har sökt?

– Vi går igenom alla cv:n nu och jag tycker att det är en väldigt hög nivå på alla som sökt. Det som sticker ut och som känns extra roligt är att fler kvinnliga kockar än vanligt har sökt. Vad det beror på är svårt att säga men i år har vi en kvinnlig coach, Marie Skogström, vilket kan ha bidragit.  Vi har även tryckt mer på att vi vill bygga en teamkänsla i laget.

Har pandemin påverkat antalet ansökningar?

– Till kocklandslaget har vi fått in ungefär lika många ansökningar som vanligt. Däremot är det fler än tidigare som sökt till juniorlandslaget.

Hur många positioner i laget ska tillsättas?

– Det är inte riktigt klart än, men det blir omkring 12 till 15 kockar och konditorer. Fördelningen sinsemellan beror lite på hur tävlingsmomenten ser ut.

Vad söker ni efter i en landslagskock inför VM 2022?

– Det viktiga är att gruppen lyckas tillsammans, därför söker vi personer som värderar och tror på samarbete. Utöver det tittar vi förstås på spetskompetens, och på att de som ingår i laget kompletterar varandra kunskapsmässigt.

Hur går urvalsprocessen till?

– När vi har gått igenom alla cv:n kommer vi att kalla runt 25 personer till intervju. Därefter tar vi ut laget.

Vad har ni för ambitioner i fördelningen mellan män och kvinnor i laget?

– Vi kvoterar inte in någon. Det är kunskapen som måste få styra. Däremot har vi en önskan om att laget ska bestå av både kvinnor och män eftersom vi tror att det ger en bättre gruppdynamik.

Det ska vara klart i mars, vad vill du kunna presentera för lag då?

– I slutet på mars kommer jag att kunna presentera ett jättestarkt lag som siktar på guldmedalj i Kock-VM 2022, avslutar Jens Ericsson.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...