Annons

”För mig handlar det om medmänsklighet”

zoom Helene Åkerström Hartman, vd på Orbaden Spa & Resort. Foto: Katarina Hansson
Helene Åkerström Hartman, vd på Orbaden Spa & Resort. Foto: Katarina Hansson
NYHETER. Helene Åkerström Hartman, vd på Orbaden Spa & Resort i Hälsingland, vill hjälpa fler ukrainska flyktingar att ta sig in i besöksbranschen.
Annons

Helene Åkerström Hartman har drivit hotellet Orbaden i 20 år och har gjort sig känd i besöksbranschen för sitt engagemang för mångfald och mänskliga rättigheter. Bland annat har hon anställt flera nyanlända kvinnor från Syrien och Afrika och nu senast två ukrainska flyktingar.

Hon fyller 60 år idag, men avbryter firandet i Barcelona en liten stund för att svara på några korta frågor från Besöksliv.

Varför är det viktigt att anställa nyanlända?

– För mig handlar det om medmänsklighet. Som världen ser ut måste vi tänka till och försöka hjälpas åt mer över gränserna, en annan gång är det vi i Sverige som behöver hjälp. Och naturligtvis är det även för att vi behöver arbetskraft, så det blir en win-win för alla, säger Helene Åkerström Hartman.

Vad skulle behövas för att underlätta anställningen av ännu fler?

– Jag är ju för sänkt arbetsgivaravgifter för nyanlända och ungdomar, just för att det vore ett enkelt sätt för myndigheterna att snabbt få in folk i arbete. Det vore även bra om löneskillnaderna mellan de som jobbat länge och de som är helt nya var större, då skulle fler i branschen kunna ta emot fler flyktingar.

Vad har anställningen av de ukrainska flyktingarna inneburit för Orbaden?

– De är så ambitiösa och duktiga människor, positiva trots allt de varit med om och vill snabbt in i arbete. Många som kommer hit kan säkert vara mer traumatiserade, men gemensamt för alla är ju att de vill skapa sig ett nytt liv här.

– Sedan är det klart att det är lite krångligare med språket, man får anstränga sig lite mer som arbetsgivare och dra i lite trådar för att de ska kunna hitta boende till exempel, men det är ju ingen stor sak, avslutar Helene Åkerström Hartman.

Läs mer: Med drivkraft att göra gott