Annons

Förhandlingar strandade – risk för strejk

zoom Förhandlingarna strandade. Visitas vd Eva Östling och förhandlingschef Antje Dedering.
Förhandlingarna strandade. Visitas vd Eva Östling och förhandlingschef Antje Dedering.
NYHETER. Förhandlingarna mellan Visita och Hotell- och restaurangförbundet, HRF, om ett nytt kollektivavtal har strandat och HRF har varslat om strejk. Det är ett hot mot svensk ekonomi, menar Visita och Svenskt Näringsliv.
Annons

HRF har varslat om stridsåtgärder mot Visitas medlemsföretag. Parterna växlade yrkanden den 7 februari och har sedan dess mötts löpande i förhandlingar. Någon överenskommelse har inte nått och nu tar alltså HRF till stridsåtgärder. Enligt Visitas vd Eva Östling överstiger HRF:s krav det märke som avtalet inom industrin satt och som ska vara ett tak för övriga avtalsområden. 

– HRF:s varsel är helt enkelt oseriöst. De leker med svensk arbetsmarknad, säger Eva Östling.

– Ett stort ansvar faller på HRF:s axlar, säger Visitas förhandlingschef Antje Dedering. Vi har gått dem till mötes. Inte minst gäller det omställningstid vid minskad sysselsättningsgrad, det vill säga vid det som facket kallar för hyvling.

Nu väntar medling

Eva Östling menar att HRF även riskerar jobb och integration. Besöksnäringen är en jobb- och integrationsmotor. Många får sitt första jobb i besöksnäringen, en tredjedel av de sysselsatta i näringen är unga under 25 år och en dryg tredjedel är utlandsfödda.

– Flertalet av våra medlemmar har mycket små marginaler. En strejk är ett direkt hot mot deras verksamhet och därmed ett direkt hot mot de jobb som är så viktiga för såväl HRF:s medlemmar som för hela samhällsekonomin, säger hon. 

– Nu går vi in i medling. Vår förhoppning är så klart att komma i mål innan en eventuell strejk bryter ut, säger Antje Dedering.

Två ikoner slås samman för att revolutionera hotellbranschen

Två ikoner slås samman för att revolutionera hotellbranschen

När Amet & Partners och italienska världsaktören La Bottega slår sina påsar ihop bildas en ny jätteaktör. AMEGA LAB har som mål att omdefiniera upplevelsen av bekvämligheter