Annons

Försiktig optimism inför kanelbullens dag

zoom Martin Lundell, vd för Sveriges bagare & konditorer ser fram emot kanelbullens dag med försiktig optimism.
Martin Lundell, vd för Sveriges bagare & konditorer ser fram emot kanelbullens dag med försiktig optimism.
NYHETER. På lördag firas kanelbullens dag, en viktig högtid för svenskarna och för konditorier och kaféer. Men läget är fortfarande tufft i branschen, så ett försäljningsrekord är inte givet i år.
Annons

Rapporter om skenande elpriser, rekordhöga råvarupriser och bagerier och konditorier som tvingats i konkurs har kantat nyheterna under året. Trots det slog semmelförsäljningen rekord i våras. Nu står kanelbullens dag för dörren och Martin Lundell, vd för Sveriges bagare & konditorer är försiktigt positiv.

– Jag har inga siffror på det ännu, men min känsla är att inte riktigt lika många företag går i konkurs nu. Det känns som att det pågår en liten återhämtning, säger han.

Företag i kris kan hitta lösningar innan konkursen är ett faktum. Som exempel lyfter han ett bageri som tvingats säga upp alla sina anställda och istället står ägarna själva och bakar.

– Nu när regeringen har bestämt sig för att sänka arbetsgivaravgiften kan det betyda att fler bagerier kan överleva. Det är positivt att de tar tag i arbetsgivaravgiften, men det är negativt att det enbart är en tillfällig åtgärd. De förstår inte att våra medlemmar som driver företag behöver långsiktiga lösningar, säger Martin Lundell.

9 miljoner bullar äts på kanelbullens dag

Och även om branschen har det fortsatt tufft med främst råvarupriserna, så finns det en chans att det kan bli rekord i bullätning i år.

– Svensken håller mer i plånboken i rådande konjunktur och handlar inte lika mycket på bagerier och konditorier, men vi har märkt att man trots det ändå unnar sig att fira på den här typen av dagar. 60 procent av svenskarna äter en kanelbulle under kanelbullens dag, säger han.

Enda smolket i bägaren är att kanelbullens dag i år infaller på en lördag.

– Det betyder att det är många arbetsgivare som inte kommer att köpa bullar till sina anställda. 40 procent av de som äter kanelbullar på kanelbullens dag blir bjuden av sin arbetsgivare, säger Martin Lundell.

Han menar att kanelbullens dag, tillsammans med semmeldagen och även lucia, är de enskilt viktigaste dagarna för landets bagerier och konditorier.

– Kanelbullen är en klassiker som jag tror vi aldrig kommer att tröttna på, säger han.

Supersatsningen under pandemin – så lyckades Hotel Kung Carl

Supersatsningen under pandemin – så lyckades Hotel Kung Carl

Coronapandemins första år och runt om i landet tvingas hotell slå igen. Men Hotel Kung Carl går i rakt motsatt riktning. Här är historien om den vågade investeringen som skapade tillväxt.