Annons

Framgång för Scandic i hyresförhandlingarna

zoom 4 av 5 rum står tomma på Scandics hotell. Foto: Scandic
4 av 5 rum står tomma på Scandics hotell. Foto: Scandic
NYHETER. Scandics taktik att sätta hård press på hyresvärdarna har resulterat i ett antal överenskommelser och erbjudanden om reducerad hyra på totalt 500 miljoner kronor.
Annons

I samband med att Scandic släppte sin kvartalsrapport i början av november, gick hotellkedjan ut med att de tänkte sätta press på fastighetsägarna.

”Vi intensifierar nu förhandlingarna med hyresvärdarna och kommer därför reducera hyresbetalningarna fram till att överenskommelser om nya villkor har nåtts.”, meddelade Scandic i rapporten.

Förhandlingarna med hyresvärdarna har resulterat i överenskommelser och erbjudanden om hyresreduktioner från hyresvärdarna på sammanlagt 500 miljoner svenska kronor.

En halv miljard i hyresreduktioner hittills är ändå ganska bra?

– Visst är det, men det är viktigt för oss att betona att vi inte är färdiga. Det här räcker absolut inte. Vi är i ett tidigt skede av förhandlingarna och vi räknar med att åstadkomma mycket mer än så här, säger Henrik Vikström, chef för investerarrelationer på Scandic.

I november uppgick den genomsnittliga beläggningsgraden för Scandic till ca 20 procent, vilket är en försämring jämfört med 36 procent under det tredje kvartalet och 33 procent i oktober.

Situationen är särskilt allvarlig i huvudstäderna, där beläggningsgraden är mindre än en tredjedel jämfört med åren innan pandemin. För ett flertal hotell överstiger hyreskostnaden i dagsläget hotellets totala omsättning.

Hur har hyresvärdarnas inställning varit under förhandlingarna?

Med vissa hyresvärdar har dialogen kommit längre och i vissa har den bara börjat. Men vi är i en exceptionell sits nu när 4 av 5 rum står tomma. Det är inte rimligt med nuvarande situation där ett flertal hotell har hyreskostnader som överstiger hotellets omsättning. Då är det helt nödvändigt att hyreskostnaden reduceras.

Ni är ändå ganska ensamma om den här taktiken, tror du att fler hotellägare kommer att sätta hårt mot hårt i förhandlingarna med sina hyresvärdarna framöver?

– Vi kan ju bara se till oss själva, men jag skulle gissa att situationen inte ser bättre ut hos våra konkurrenter. Vi har ju ändå unika skalfördelar som stor aktör med ett välkänt varumärke, jag gissar att det är minst lika illa för de flesta i vår bransch.

Hittills har ett 20-tal fastighetsägare erbjudit Scandic avtal, eller lämnat erbjudande om hyresreduktioner, främst för perioden 2020-2022. Många hyresförhandlingar är fortfarande i ett tidigt skede och Scandic hoppas få till stånd ytterligare anpassningar av hyreskostnaderna.

– Dessa 20 hyresvärdar är ju bara en liten del av vårt totala bestånd. Vi har ju nyss påbörjat det här intensifierade förhandlingarna, men vi vill ändå visa att vi redan nu lyckats uppnå ett antal uppgörelser med våra hyresvärdar, säger Henrik Vikström.

Philips MediaSuite  – Nu med Netflix och Chromecast built-in

Philips MediaSuite – Nu med Netflix och Chromecast built-in

Enkel för gästerna att använda och kostnadseffektiv för hotellen. Philips MediaSuite är marknadens mest kompletta TV för hotell och professionella verksamheter