Annons

Från fjälltopp till skärgårdsoas

zoom Eva Ottosson Rask är ny general manager på Yasuragi utanför Stockholm. Foto: Pressbild
Eva Ottosson Rask är ny general manager på Yasuragi utanför Stockholm. Foto: Pressbild
KARRIÄR. “Yasuragi kommer bli ett ställe som lockar många fler”, säger Eva Ottosson Rask som nyligen klivit in som general manager på destinationshotellet i Nacka.
Annons

Grattis till nya jobbet! Du återvänder till din hemstad Stockholm och ska nu ta Yasuragi in i en ny era. Hur känns det?

– Tack! Ja, lite både och faktiskt. Det känns som en sorg att lämna Åre och Copperhill efter sju fantastiska år där jag fått vänner för livet. Men att nu få chansen att utveckla Yasuragi känns jättespännande – och det är samtidigt väldigt fint att få komma hem, säger Eva Ottosson Rask.

Var det självklart att tacka ja?

– Nej, inte alls faktiskt. Jag klev in som tillförordnad general manager i november och jag tänkte nog att jag bara skulle stanna tills vi hittat en ny. Men så blev det inte och nu ser jag väldigt mycket fram emot den här resan!

Du kommer närmast från Copperhill Mountain Lodge i Åre där du var general manager. Vilka erfarenheter och tankar tar du med dig till Yasuragi?

– Där jobbade vi mycket med att få med oss lokalbefolkningen och att de verkligen skulle känna sig som hemma. Vi ville vara deras vardagsrum! Jag skulle vilja göra samma sak här på Yasuragi. Att få alla Nacka-bor att känna att de kan komma och ta en drink på terrassen eller en bit mat när andan faller på.

Du kliver in i startfasen av en stor förändringsresa, berätta om det!

–  Vi kommer behålla mycket av det gamla och ha det japanska kvar, men vi håller på att tweaka till det lite för att göra miljön mer tillåtande och inkluderande. Yasuragi är ju så stort, 23 000 kvm, och det vi gör nu är att vi skapar ytor som är mer livliga och “vibrant”, säger Eva Ottosson Rask och fortsätter:

– Vi kommer behålla många av de tysta och lugna delarna men de kommer blandas upp med delar där det är välkommet att skratta, prata och ta ett glas bubbel. Detta, tillsammans med vårt stora aktivitetsutbud av bl.a. breathwork, yin yoga och zenmeditation skapar en fantastisk mix. Vi har också precis öppnat vårt karaokerum vilket är omåttligt populärt.

Det låter som att Yasuragi kommer att bli lite roligare?

– Ja, det kommer det nog att bli!

Är det något som gästerna efterfrågat?

– Ja, faktiskt. Vi har läst varenda review och nu anpassar vi verksamheten för att fler ska känna att de passar in hos oss. Du måste exempelvis inte ha yukatan i restaurangen nu om du kommer utifrån, konferensgrupper har ibland inte kommit hit bara för detta – jag vill att alla ska känna sig bekväma.

Kan du avslöja något mer som är på gång?

– Jag har anställt flera nya ledare som nu är med och utvecklar Yasuragi och vi kommer se till att våra lounger och restauranger blir mer varma och inbjudande. Från den första mars har vi nya menyer i samtliga restauranger, vi öppnar en ny sushirestaurang 7 mars och i vår öppnar vi upp ett helt nytt koncept på vår jättestora terrass med utsikt över Stockholms inlopp.

Jag har förstått att du är en framgångsrik ledare. Vad är viktigt i ditt ledarskap tycker du?

– Jag vill vara en förlåtande ledare, som alltid har allas rygg. Det är alldeles för ofta folk är rädda för att göra fel. Jag är tydlig, humoristisk och tar inte mig själv på så stort allvar – jag försöker bjuda på mig själv och mina misstag. Man ska ha kul på jobbet! Mina medarbetare ska också känna att de äger varje situation och det kan de göra med tydliga ramar och mandat.

Hur tänker du kring lönsamhet och omsättning i en tid som präglas av lågkonjunktur?

– Vi stängde ett bra januari. Många är ju lite mer avvaktande just nu men man får sitta lite lugnt i båten tror jag, samtidigt som vi nu ju ser över vårt erbjudande inom många delar. Jag tror ändå att vi gynnas av att det är dyrt att åka utomlands och att vi är ett bra alternativ här på hemmaplan, säger Eva Ottosson Rask.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...