Annons

Från vikarie till konditoriägare

zoom Malin Olenius med priset hon fick när hon blev utsedd till Årets Unga Företagare i Hedemora 2022. Foto: Wienerkonditoriet
Malin Olenius med priset hon fick när hon blev utsedd till Årets Unga Företagare i Hedemora 2022. Foto: Wienerkonditoriet
NYHETER. Besöksliv har pratat drömmar och yrkeskärlek med Malin Olenius, ägare av 100-årsjubilerande Wienerkonditoriet i Hedemora.
Annons

För hundra år sedan öppnade Karl Albert Karlsson konditoriet i det då helt nya post- och telegrafhuset i Hedemora och sedan dess har det populära bageriet och kaféet haft många ägare och funktioner, men alla har de serverat nybakat i olika former. Malin Olenius tog över i mars 2020 och uppfyllde därmed en barndomsdröm.

– Jag är uppväxt i en restaurangfamilj, jag följde med mamma till jobbet både kvällar och helger. Jag tyckte så mycket om att vara på restaurangen och mest älskade jag att baka. När jag var sju år stod jag på helgerna och bakade kakor som sedan serverades i restaurangen, säger hon.

”Ett konditori är ens liv”

Malin Olenius utbildade sig inom hotell och restaurang i Hedemora och jobbade i restaurangkök fram till dess att hon fick sitt första barn, då var det dags för en förändring. Och den startade på Wienerkonditoriet.

– Jag kände att jag ville göra något annat, så jag satt och tittade efter jobb i mobilen medan jag åt frukost på Wienerkonditoriet. Jag hade platsbanken uppe på skärmen och det uppmärksammade en som jobbade här då. ”Vänta så ska jag hämta ägaren”, sa hon och så blev det så att jag hamnade på konditoriet.

Väntat på rätt köpare

Ett vikariat ledde till en anställning och i december 2019 frågade de dåvarande ägarna, Hans Mases och hans fru Annelie, om Malin var intresserad av att köpa stället.

– Ens konditori är ens liv, det har jag förstått – jag tror att de väntat på rätt person att sälja till. Hasse och Annelie var som min extra familj, man måste vara det för att kunna driva något sådant här. Jag hade haft en flickdröm om att driva ett eget konditori, men blev ändå rätt chockad när jag fick frågan. Jag konsulterade mina föräldrar innan jag bestämde mig, deras erfarenhet från branschen är ovärderlig och vägde in tungt.

Lyhörd för nya lösningar

Två veckor efter att Malin Olenius tagit över konditoriet bröt pandemin ut. Det blev en mycket speciell start på det nya livet som egenföretagare.

– Det var bara att spotta i nävarna och försöka hitta så många lösningar som det bara gick. Sen var det helt otroligt men bara efter tre, fyra dagar återkom gästerna till oss igen. Vi publicerade aktivt i våra kanaler i sociala medier under den här tiden, bytte ut kassasystemet och skaffade Swish för företag så de kunde beställa och sen hämta ute, säger Malin Olenius och fortsätter:

– Vi var väldigt lyhörda för nya lösningar och efter två-tre veckor vände det. Jag fick ta in mer personal och vi gick från att vara fem till tolv personer och det är vi än i dag.

En speciell hundraårsbakelse

Idag finns det planer för att bygga ut både bageriet och serveringen, drömmen är att kunna erbjuda platser utomhus året runt. Men först ska Wienerkonditoriet fira hundra år. Malin Olenius har en mängd tankar och idéer om hur det ska gå till.

– Vi kommer fira stort under en vecka i september, det kommer bli erbjudanden och förhoppningsvis kommer leverantörerna att dyka upp på uteserveringen med smakprover. Vi kommer skapa en speciell bakelse, och tårta förstås. Det blir tävlingar och annat och dessutom vill vi gärna ordna något för alla våra lokala stammisar.

Brinner för det lokala

Malin Olenius älskar att skapa från grunden och känner att hon är gjord för att jobba inom branschen. Allt i konditoriet bakas och lagas på plats och många av leverantörerna är lokala. Tårtor, figurtårtor, bakverk, smörgåstårtor och så bullarna – som till och med fått beröm av Tareq Taylor.

– Jag älskar att jobba med service och hela den sociala biten. Jag brinner för det lokala och är stolt över mitt team. Det här konditoriet är min pärla, min familj och mitt andra hem. Jag trivs så bra med människorna som kommer och besöker oss och de jag jobbar med. Jag känner mig lite tom när jag inte är på jobbet så jag brukar åka hit även när jag är ledig, säger Malin Olenius.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...