Annons

Göteborg får uteserveringar året runt

zoom Jessika Wassberg, vd för Avenyföreningen, välkomnar byggnadsnämndens beslut om året runt-öppna uteserveringar i Göteborg.
Jessika Wassberg, vd för Avenyföreningen, välkomnar byggnadsnämndens beslut om året runt-öppna uteserveringar i Göteborg.
NYHETER. En enig byggnadsnämnd i Göteborg har gjort det möjligt för bygglovspliktiga uteserveringar att hålla öppet även under vintermånaderna 2020-2021. ”Ett mycket välkommet beslut”, säger Jessika Wassberg, vd för Avenyföreningen.
Annons

Tidigare har Göteborgs stad endast gett tidsbegränsade bygglov för helt eller delvis inbyggda uteserveringar som tillåtits mellan mars och oktober. Men nu väljer alltså byggnadsnämnden att frångå det i samband med coronakrisen.

Besöksliv har tidigare berättat att intresseföreningen Avenyföreningen under två års tid har drivit frågan om permanenta uteserveringar på Göteborgs paradgata Avenyn, med visionen att Avenyns uteserveringar ska lysa upp Göteborg likt ”diamanter” vintertid. Föreningen tar därför emot Byggnadsnämndens beslut med öppna armar.

– Det är ett mycket välkommet beslut. Vi är många organisationer och föreningar som tillsammans har framfört denna fråga som prioriterad nu i höst, säger Jessika Wassberg, vd för Avenyföreningen.

Är detta ett steg närmare er vision?

– Det är det absolut. Nu testar vi och lägger grunden för ett nytt beteende. Acceptansen inom olika tillståndsmyndigheter hoppas jag också ökar i och med detta.

Stadens beslut motiveras med att det i nuläget kan vara ett sätt att minska smittspridningen och låta restaurangerna bedriva sina verksamheter på bästa möjliga sätt när det fortsatt ställs krav på distansering.

– Vi lever fortfarande med en pandemi och restriktioner så det gäller att inte slappna av. I och med detta beslut visar Göteborgs Stad att man verkligen vill göra allt man kan för stadens verksamheter och invånare. Tänk vilken underbar höst- och vinterstad vi nu kommer att få, säger Jessika Wassberg.

Stadsbyggnadskontoret kommer att göra enskilda bedömningar för varje enskild ansökan. Därför fattas inte ett generellt beslut om att tillåta samtliga uteserveringar. Från kontoret är nu uppmaningen att de restauranger och barer som tänkt söka tillstånd väljer att göra det för både vintern och nästa sommar, för att slippa söka en gång till med kostnader och allt vad det innebär.

– Om vi alla ser att detta faktiskt fungerar hoppas jag det blir lättare för restauranger och andra entreprenörer att utveckla och fylla vår stad med attraktivitet även på vinterhalvåret i framtiden, säger Jessika Wassberg.