Annons

Avenyns uteserveringar kan bli permanenta

zoom Avenyföreningens vd Jessika Wassberg hoppas på permanenta uteserveringar. Foto: Avenyföreningen
Avenyföreningens vd Jessika Wassberg hoppas på permanenta uteserveringar. Foto: Avenyföreningen
NYHETER. Avenyföreningen, med sina 250 medlemmar, varav en stor andel är restauranger, har under lång tid arbetat med frågan om att få ha uteserveringar året runt på Avenyn. Nu kan den börja närma sig en verklighet.
Annons

I två år har intresseföreningen Avenyföreningen drivit frågan om permanenta uteserveringar på Göteborgs paradgata Avenyn. Visionen är att, när vintern kommer och det blir mörkt, ska Avenyn med sina uteserveringar lysa upp Göteborg likt ”diamanter”.

– Avenyn är Sveriges mest kända gata, vi tittar på hur vi kan utveckla den destinationen och få den så attraktiv som möjligt för att fler ska vilja vara där, säger Jessika Wassberg, vd för Avenyföreningen. Det som är bra för Avenyn är bra för Göteborg, tillägger hon.

På sommarhalvåret är Avenyn full av liv och rörelse, med uteserveringar längs med stora delar av gatan. Joe Farellis, Bellora, Brasserie Lipp och Valand är några kända restauranger som är belägna på Avenyn. Men på vintern ligger de breda trottoarerna så gott som tomma.

– Trottoarerna är så breda så det blir väldigt ödsligt vintertid, säger Jessika Wassberg.

Enligt G-P har frågan blivit extra aktuell i samband med de diskussioner som förs av staden om att förlänga öppettiderna för uteserveringarna med anledning av corona. Enligt samma källa har stadsbyggnadskontoret börjat bereda ett ärende om tillåtelse av permanenta uteserveringar.

– Utifrån från den signal vi, via byggnadsnämndens ordförande, har fått är politiken positiva till att kunna möjliggöra att de uteserveringar som i dag har ett tidsbegränsat säsongsbygglov även skulle kunna förlängas in till vinterhalvåret, säger stadsbyggnadsdirektör Henrik Kant till G-P.

Enligt Jessika Wassberg är det två olika frågor som ligger på stadens bord just nu gällande uteserveringarna – den att låta befintliga sommaruteserveringar få stå kvar över vintern för att stötta restauratörerna i corona, och den att skapa estetiskt anpassade verandor att stå året runt för att skapa en mer attraktiv Avenyn för både företagare och besökare.

Vilka hinder föreligger?

– Det är en fråga som måste mogna, man måste tänka till ordentligt och ta hänsyn till grannar och så vidare. Men staden är bra på att titta på alla perspektiv och utifrån alla vinklar, säger Jessika Wassberg.

Responsen på Avenyföreningens förslag och vision är positiv både från näringslivet och fastighetsägare.

– Blir detta verklighet möjliggör det för alla verksamheter att bli mer synliga året runt, och göra Avenyn till ett starkare dragplåster. Vi måste skapa anledningar för folk att vilja ta sig in till centrum.

Vad hoppas du på?

–Att ett beslut kring detta tas så fort som möjligt, gärna redan i höst så vi kan planera framåt för hur det ska gå till.