Annons

”Han var en av de stora krögarna”

zoom Sören Ahlbom har serverat och underhållit Stockholms krogpublik i 30 år. Foto: Familjen Ahlbom
Sören Ahlbom har serverat och underhållit Stockholms krogpublik i 30 år. Foto: Familjen Ahlbom
NYHETER. Kroglegendaren Sören Ahlbom har gått ur tiden. Branschen och vännerna minns en sann entreprenör med humor och generositet, och som stod för sina åsikter. ”Sören var en av de stora krögarna”, säger vännen och tidigare SHR-kollegan Mats Hulth. 
Annons

Hotellet, Storstad, Folkhemmet och Hornhuset är några av de tongivande Stockholmskrogar som entreprenören Sören Ahlbom var upphovsman till.

Tillsammans med sönerna Jesper och Niklas Ahlbom drev han restauranggruppen Familjen Alhbom som har underhållit och serverat Stockholms krogpublik i över 30 år.

Sören Ahlbom var även aktiv i SHR, numera Visita, som styrelsemedlem i både Stockholmsstyrelsen och i förbundsstyrelsen. Flera i branschen minns honom som en god vän och kollega.

– Sören var en sann entreprenör och en stark karaktär som aldrig höll inne med vad han tyckte och tänkte. Han var alltid ärlig och rakt på sak. En fin egenskap. Vi delade inte samma politiska värderingar, vilket gjorde att vi fick spännande och intressanta diskussioner. Att Sören hade hjärtat på rätt ställe visste vi alla. Hans Hammarbyhjärta klappade intensivt, säger Visitas vd Eva Östling.

Efter en karriär som sättare på Dagens Nyheter köpte Sören Ahlbom tillsammans med kollegan Alexander Ognjanovic 1983 sin första krog, Lilla Paris på Renstiernas gata. Några år senare och efter ett par ägarturer, startade Sören Ahlbom om krogen tillsammans med sonen Jesper under namnet Folkhemmet, som snabbt blev en institution på Södermalm i Stockholm.

Däremellan tog han över ölhallen Kvarnen vid Medborgarplatsen, och efter Folkhemmet var det dags att charma Vasastan med Storstad och dess hippa bakficka Olssons Skor några portar bredvid. Hotellet, Göteborg, Hornhuset och Bistro Rigoletto är ytterligare krogar i Familjen Ahlbolms register.

Mats Hulth, nära vän och tidigare vd för Visita, minns sitt första möte med Sören Ahlbom i början av 90-talet.

 – Jag skulle äta middag med Göran Person på Kvarnen och diskutera besöksnäringen i Stockholm, och Sören ordnade ett chambre séparée åt oss tre. Det fanns inget utskänkningstillstånd på den tiden, men det vi gjorde är väl preskriberat nu. Den kvällen lade grunden för min och Sörens relation, säger Mats Hulth.

 Han beskriver sin vän som en ”utomordentlig entreprenör” med en stark känsla för vad som gick hem hos storstadspubliken.

– Han var nydanande i sitt sätt att hitta nya koncept på ett sätt som många har försökt att ta efter, säger han.

Med sin bakgrund i fackföreningsrörelsen på DN hade han också andra värderingar än många i branschen, menar Mats Hulth, vilket gjorde honom speciell.

–Ja, han skiljde sig där. Han startade ju ett ställe som hette Solidaritet, och han var mer solidarisk än andra, vilket nog hade med hans bakgrund att göra.

Krögarkollegan Erik Lallerstedt kom nära Sören Ahlbom på senare år. Ett gemensamt intresse för att upptäcka nytt, och det delade engagemanget i Visitas stipendiekommitté tog dem ut på många resor tillsammans. Erik Lallerstedt minns särskilt resan till Kuba för två år sedan.

– Det var en helt fantastisk resa, vi hade hur roligt som helst och kom varandra väldigt nära trots att vi hade väldigt olika bakgrunder och politiska värderingar.

 Vad kommer du att sakna hos honom?

– Jag kommer att sakna det han stod för, att han var en man som stod för sina åsikter, att han inte vek för något. Han var oerhört omtyckt av alla. Hans bortgång är omtöcknande. Nya vänner hittar man inte hur som helst och vi hade något som jag inte har haft med någon annan i modern tid.