Annons

Han vill ta köket tillbaka till framtiden

zoom Andreas Meijer, ny köksmästare för restaurang Cuckoo’s Nest. Foto: Pressbild
Andreas Meijer, ny köksmästare för restaurang Cuckoo’s Nest. Foto: Pressbild
KARRIÄR. ”Det ska finnas en wow-känsla”, säger Andreas Meijer, ny köksmästare för restaurang Cuckoo’s Nest på Radisson Blu Riverside Hotel.
Annons

Det händer mycket på Lindholmen i Göteborg. Öppnandet av Clarion Hotel The Pier och en ny färjerutt, satsningen på stadsdelen Karlastaden med Nordens högsta byggnad Karlatornet och nu ska köket på Radisson Blu Riverside Hotel också nå nya höjder.
Den före detta bartendern Andreas Meijer är ny kökschef sedan ungefär två månader tillbaka.

Hur märks det att du är på plats?

– Jag sökte mig till Cuckoo’s Nest för att det är en ny utmaning för mig och när jag träffade gänget som jobbar här så kändes det så rätt. Jag har kanske lite konstiga idéer men jag gillar inte det enformiga. Jag älskar att experimentera, säger Andreas Meijer.

Var hittar du inspirationen till det? Är det från andra restauranger?

– Nej, jag går faktiskt rätt sällan ut och äter. För mig kan det vara en bild jag ser på Pinterest eller något jag upptäcker i vardagen. Jag är intresserad av det som lockar ögat, det ska se bra ut och spännande på tallriken.

Har du alltid resonerat på det viset kring din matlagning?

– På Cuckoo’s Nest är det absolut så och personligen så äter jag mer med ögonen. Det ska vara en ”wow-känsla” när man presenterar maten. Jag skulle säga att det är min starkaste sida, den kreativa. Jag har också ett väldigt bra team omkring mig här.

Hur är du som chef?

– Ja, det får du nog egentligen fråga dem men jag känner att det är viktigt att alla får vara delaktiga i det vi gör här, vi gör ju det tillsammans. Det är också viktigt att hitta rätt personer som fungerar tillsammans i ett kök, jag menar, kockar kan vara rätt speciella haha. Så, det handlar om personkemi. Man tillbringar så mycket tid tillsammans i köket, ofta mer tid än vad man har med sin familj.

Andreas Meijer började sin karriär inom restaurangbranschen som bartender men fick tillfälle att ta klivet in i köket när han blev köksmästare på Quality Hotel 11 och har trivts i köket sedan dess.

­– Det var superroligt att jobba bakom bardisken men för mig var detta helt rätt väg att gå, särskilt här på Cuckoo’s Nest som haft rykte om sig att vara innovativt och bjuda på det oväntade- jag vill ta köket tillbaka till den inriktningen. Det finns mycket att se fram emot, i höst börjar vi med våra uppskattade bruncher igen.

Det händer mycket i Göteborg nu, restauranger, takbarer och hotell öppnar i snabb takt. Vad beror det på tror du?

– Göteborg är ju en jättemysig stad men jag tror också att det kan ha med utelivets kultur att göra, hotellen har blivit stadens vardagsrum för de som kanske inte vill gå ut på klubb. Personligen så föredrar jag också det, att ta en drink i en skön lounge i stället för att gå ut och jag tror hotellen här har blivit något mer än bara hotell, säger Andreas Meijer.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...