Annons

Han vill vinna världsfinalen i Årets Unga Kock

zoom Pontus Lindgren, Omaka, är en av kandidaterna i Årets Unga Kock. FOTO: Jens Bergstrand
Pontus Lindgren, Omaka, är en av kandidaterna i Årets Unga Kock. FOTO: Jens Bergstrand
NYHETER: I mars smäller det. Då går Omakas kock Pontus Lindgren rond mot Jonas Svensson, från restaurang Lux. Segraren tar sig hela vägen till världsfinalen i Paris.
Annons

Chaîne des Rôtisseurs – ett gastronomiskt sällskap för krögare och privatpersoner, ordnar varje år en tävling för unga kockar – i drygt 80 länder. I år är Pontus Lindgren, 23, en av kandidaterna.

Du är en av två finalister, hur känns det?

– Jätteroligt. Jag gillar att tävla, det ligger lite prestige i det.

 Hur ska du säkra en plats till världsfinalen i Paris?

– Jag får gå på rutin. Låta erfarenheten styra helt enkelt. Jag tänker att det kommer bli viktigt att hålla mig lugn.

Hur kommer det sig att du tävlar?

– Jag vill mäta mig med mig själv först och främst. Se lite vad nerverna klarar och hur jag presterar under press. Sånt triggar mig.

Varför är det kul att tävla?

– Det roligaste är att motbevisa personer som inte har trott på mig, och att bevisa för mig själv vad jag kan.

Vad skulle en vinst i Paris betyda för dig?

– Det skulle betyda allt. 2020 har ju varit ett tufft år på flera sätt. Att vinna världsfinalen skulle vara guld värt. Det skulle cementera mitt namn i branschen.

Vad lär du dig av att tävla som du inte kan lära dig i ett restaurangkök?

– Att tillaga tre rätter under tidspress. Mycket problemlösning, i vilken ordning saker ska göras och hur.

Varför valde du kockyrket?

– Jag praktiserade på en restaurang när jag gick i gymnasiet och fick väldigt mycket uppskattning och positiv feedback, sen tyckte jag att det var roligt också.

Hur tränar du inför den svenska finalen?

– Jag tränar på söndagar och måndagar. Mina chefer ger mig en hemlig råvarukorg och utifrån den information jag fått om tävlingen tillagar jag tre rätter på tid.

Vad hoppas du ska finns i korgen när det är tävlingsdags?

– Jag hoppas på mycket primörer. Det ger en liten extraknuff till maten.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...