Annons

”Har allt att vinna på att ta emot praktikanter”

zoom Erica Åberg ör hotelldirektör på Downtown Camper by Scandic. Foto: Peter Knutson
Erica Åberg ör hotelldirektör på Downtown Camper by Scandic. Foto: Peter Knutson
NYHETER. Nu börjar högstadieelevernas praoveckor dra igång runt om i landet. Erica Åberg, hotelldirektör på Downtown Camper by Scandic tar idag emot två 9:onde klassare.
– Det är både viktigt och roligt att få visa ungdomarna hur vår bransch fungerar och vilka möjligheter som finns inom hotell- och besöksnäringen.
Annons

Erica Åberg, är uppvuxen i en liten restaurangfamilj. Den tidiga introduktionen till branschen bidrog till att hon utvecklade ett intresse för service – och valde att satsa på en karriär inom besöksnäringen. Det har betalat sig. Idag är hon direktör för ett av Scandics största hotell, något som hon beskriver som ”världens roligaste jobb”.

Den egna erfarenheten – att tidigt ha fått möjlighet att lära känna branschen – gör att hon vurmar lite extra för praktikanter.

– Alla har allt att vinna på att ta emot praktikanter. Besöksnäringen behöver påfyllning och det är viktigt att vi som jobbar i branschen hjälps åt för att väcka ungdomars intresse. Dessutom är det väldigt kul och lärorikt med praktikanter. Att handleda gör att man får nya perspektiv.

Vad kommer prao-eleverna som börjar hos dig i dag att få göra?

– Det finns massa saker att göra. De ska få gå med våra frukost- och lunchteam, hjälpa till med bordsplaceringar och i disken, bland annat.

Du tar ofta emot praktikanter – berätta, hur ser unga på besöksnäringen idag?

– För mig handlar det om att visa att hotell och besöksnäringen är en framtidsbransch. Vi har en schysst medarbetarkultur på min arbetsplats och det finns stora utvecklingsmöjligheter här. Många praktikanter som jag träffar blir förvånade när de får veta hur många olika yrken det finns inom besöksnäringen. Och att det går att göra karriär. Jag försöker hela tiden förmedla att vår bransch är ett framtidsyrke och att vi har roligt på jobbet.

Vad skulle du säga till kollegor inom besöksnäringen som funderar på att ta emot praktikanter?

– Gör det! Det är både roligt och lärorikt. Förutom praoeleverna har jag en LIA-elev från yrkeshögskolan som går med bara mig under 18 veckor, vilket jag har haft dom senaste 5 åren. Till arbetsgivare som tvekar av rädsla för att det kan ta tid att lära upp en praktikant, skulle jag vilja säga att det ofta är precis tvärtom. Här på Downtown Camper har praktikanterna snabbt blivit en del av teamet vilket vi båda bara ser som något positivt.

Du tar också emot praktikanter för att stötta näringen på sikt. Berätta, hur resonerar du?

– Rent krass är det ju så att vi behöver säkra kompetensförsörjningen. Kompetensbristen är inte längre koncentrerad till en viss yrkesroll. Vi behöver fylla på överallt. Vi behöver ingjuta framtidstro, visa unga människor att den här branschen är värd att satsa på.

Apropå personalbrist, hur ser det ut för er del nu när restriktionerna lättat?

– Vi söker personal för fullt för att kunna växla upp nu när trycket ökar. Vi har flera vakanser som behöver fyllas, inom flera olika yrkeskategorier.