Annons

Här ligger världens bästa restaurang

zoom Kända för sin goda service. Världens bästa restaurang 2017 stavas Eleven Madison Park i New York.
Kända för sin goda service. Världens bästa restaurang 2017 stavas Eleven Madison Park i New York.
NYHETER. Eleven Madison Park i New York utnämns till världens bästa restaurang. I alla fall om juryn bakom World’s 50 Best Restaurants får välja. ”De är kända för sin briljanta service” säger svenska matjournalisten Mattias Kroon.
Annons

Under onsdagen släpptes World’s 50 Best Restaurants under pompa och ståt vid en galaceremoni i Melbourne, Australien. Bakom restaurangen Eleven Madison Park i New York står kocken Daniel Humm och hans krögarkollega Will Guidara.

–Jag vet inte riktigt hur jag mår just nu annat än att jag är överlycklig. Jag vill tacka vårt team därhemma, säger Humm med darrande röst under prisutdelningen.

 

”Kända för sin service”

–Det är en ofattbar tid att vara kock just nu, det tror jag alla kan hålla med om. När jag började laga mat för tjugofem år sedan hade jag aldrig i mina vildaste drömmar kunnat tro att jag skulle stå här idag.

Svenske matjournalisten Mattias Kroon kan se varför just Eleven Madison Park landat som etta. Han berättar att stället har stor social medvetenhet som arbetsplats; man tar hand om sina anställda och är en av de restauranger som avskaffat dricks för att få mer jämställd lönesättning, något som tidigare varit helt otänkbart i USA. Dessutom har de en allmänt positiv attityd gentemot kollegor och andra restauranger.

–Eleven Madison Park är kända för sin briljanta service och starka känsla för att skapa ett community runtomkring sig. Detta gav maximal utdelning i år. Att förra årets gala hölls i New York och att just den krogen öppnade armarna för alla som reste dit spelar förstås också en stor roll för resultatet, säger Mattias Kroon.

 

Måste attrahera juryn

Förra årets nummer 1, Osteria Fransescana, restaurangen i Modena i Italien som drivs av den excentriske kocken Massimo Bottura landade i år på en andraplats. Men på plats nummer sex finns lite mer av en doldis-restaurang.

–Att Etxebarri hamnar på plats sex gläder mig personligen extremt mycket, det är en restaurang som verkligen inte ens försöker göra någon som helst promotion – förutom att servera legendariskt banbrytande fin mat, säger Mattias Kroon.

Redan förra veckan släpptes plats 51-100 och då kunde vi hitta Magnus Nilssons Fäviken, utanför Järpen, i Jämtland. Men det är också listans enda svenska restaurang.

Vad tycker du om frånvaron av svenska restauranger i World’s 50 Best?

–Ytterst handlar hela den här listan enbart om att attrahera jurymedlemmar som kommer äter på krogarna. Utan dem, inga röster – oavsett kvalitet på restaurangen, säger Mattias Kroon.

[LÄS MER: ”Tunnsått med svenska restauranger på prestigelista”]

Listans bästa nordiska restaurang är Geranium i Köpenhamn med en placering på plats nummer 19. Restaurangen Reale i samma stad återfinns på nummer 39.